Zapanjujući rezultati:Pronađen neotkriveni svijet Dinarskog luka

18.04.2013. 10:02 / Izvor: eKapija.ba
Zapanjujući rezultati:Pronađen neotkriveni svijet Dinarskog luka

Prepoznavši neopisivu ljepotu regije, kulturalnu različitost, a istovremeno nevjerojatnu sličnost, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF povezala je parkove prirode i nacionalne parkove od Slovenije do Albanije u mrežu Parkova Dinarida.

Najveći kanjon na svijetu poslije kanjona rijeke Colorado; najstarija i najveća evropska prašuma u koju ljudska noga još nije kročila; livada s više vrsta orhideja nego što ih ima cijela Velika Britanija; najveća podzemna vertikala na svijetu; najduža i najveća klisura u Evropi… Sve to krije regija Dinarskog luka!

Prepoznavši neopisivu ljepotu regije, kulturalnu različitost, a istovremeno nevjerojatnu sličnost, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF povezala je parkove prirode i nacionalne parkove od Slovenije do Albanije u mrežu Parkova Dinarida.

Naša regija bogatstvom svoje biološke raznolikosti zaslužuje da stane uz bok najpoznatijim svjetskim turističkim odredištima, a mreža od 75 parkova, koji kroz inicijativu "Parkovi Dinarskog luka" pronalaze put ka održivom turizmu, idealan je početak za to.

"Malo je mjesta na svijetu na kojima se u jednome danu može da vidi nevjerojatna močvara, otkriju fantastične špilje te pliva pod očaravajućim vodopadom. Malo je regija u kojima se, s jednim rezervoarom goriva, automobilom može da prođe kroz četiri zemlje, upoznaju različite kulture i uživa u najfinijim kulinarskim dostignućima", navode iz WWF-a.

Potaknuti tim nevjerojatnim činjenicama, u kreativnoj agenciji Leo Burnett u Hrvatskoj su osmislili medijsku kampanju za promociju brenda "Parkovi Dinaridi", koja od jučer može da se nađe u mnogim štampanim medijima, na internetskim portalima te mnogim televizijama u cijeloj regiji. Priča u kojoj astronauti otkrivaju neotkriveni svijet i sve njegove specifičnosti temelji se na otkrivanju prirodnih rijetkosti naše regije, a sve u duhu priče koju je WWF počeo još prošle godine projektom "Parkovi Dinarskog luka".

Glavni cilj projekta "Parkovi Dinarskog luka" je stvaranje platforme zaštićenih područja Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova*, Makedonije, Slovenije i Srbije, kroz umrežavanje parkova, studijska putovanja i razmjenu iskustava. Zajednička edukacija održava se o temi evropskih integracija, održivog turizma i klimatskih promjena, a prvi put se na regionalnom nivou provodi  procjena vrijednosti zaštićenih područja.

"Dinarski luk svojom ljepotom, geografskim položajem i biološkom raznolikošću ne zaostaje za Karpatima, Alpama ili bilo kojom poznatom svjetskom ekoregijom. Aktivnosti projekta pomoći će izgradnji suradnje s privatnim sektorom i unapređenju svakodnevnog poslovanja kroz razmjenu iskustava i primjere dobre prakse. Vrijeme je da i Parkovi Dinarskog luka postanu brend", ističe Leon Kebe, voditelj WWF-ovog projekta Parkovi Dinarskog luka.

Otkrijte neotkriveni svijet! A prije puta posjetite www.discoverdinarides.com.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza