BiH zablistala s čak 16 zamračenih gradova

25.03.2013. 11:48 / Izvor: eKapija.ba
BiH zablistala s čak 16 zamračenih gradova
OTVORI GALERIJU

WWF-ova akcija Sat za planet Zemlju upravo je zaključila još jedan rekordni odaziv cijelog planeta: od Samoe s jedne strane datumske linije do Cookovih otoka s druge strane, sa stotinama milijuna sudionika.

WWF-ova akcija Sat za planet Zemlju upravo je zaključila još jedan rekordni odaziv cijelog planeta: od Samoe s jedne strane datumske linije do Cookovih otoka s druge strane, sa stotinama milijuna sudionika ponovno ujedinjenih u poruci - odlučni smo stvoriti održivu budućnost za naš planet.

Događaj je popraćen u više od 7000 gradova i općina u više od 150 zemalja, s mnogim prepoznatljivim kulturnim i prirodnim znamenitostima koje su povodom akcije utonule u mrak.

"U akciji Sat za planet Zemlju, ljudi iz svih sfera života, ujedinili su se kako bi izrazili svoju zabrinutost oko dobrobiti našeg planeta i poduzeli mjere koje to podržavaju", rekao je Jim Leape, direktor WWF Internationala. “Inspiriran sam ljudskom predanošću. Sat za planet Zemlju akcija je koja je uspjela stvoriti globalnu zajednicu, koja ujedinjena zaista može učiniti mnogo.”

Ove godine svoj sjaj povodom globalne akcije na jedan sat ugasile su mnogobrojne svjetske znamenitosti poput  Harbour Bridgea, Tokyo Towera, Nacionalnog stadiona u Pekingu, Kremlja i Crvenog trga u Moskvi, Crkve rođenja Isusova u Betlehemu, Eiffelova tornja, Akropole, tornja u Pisi, rimskih Španjolskih stuba, Brandenburških vrata, Buckinghamske palače, Tower Bridgea, Big Bena, Times Squarea, Empire State Buildinga, slapova Nijagare…

U Bosni i Hercegovini se akcija Sat za planet Zemlju slavila peti put. Kako svake godine akcija poprima sve veće razmjere, tako je i BiH “zablistala” s ovogodišnjih čak 16 zamračenih gradova. U Mostaru je bila ugašena dekorativna rasvjeta na Starom mostu, u Banja Luci su u mrak utonuli Banski dvori i Muzej savremene umjetnosti,  Zvornik je ugasio kulu Đurđev grad, Goražde Gradski most na Drini, a Doboj gradsku tvrđavu Gradina.

Mnogi su gradovi poput Banja Luke, Mostara i Bugojna pokazali vlastitu inicijativu i organizirali primjerene cjelodnevne proslave i akcije u duhu glavnog motiva kampanje: male dnevne aktivnosti koje znače mnogo za podizanje svijesti stanovništva BiH.

Sat za planet Zemlju svake godine uzastopce podržava sve više nevladinih udruga, a financijski podupire Cockta, koja ove godine slavi 60 godina postojanja.

Osmislite i vi svoj izazov i djelujte više od sata, a zabavne ideje i tijek akcije može pratiti na službenoj stranici Sata za planet Zemlju, kao i na našim društvenim mrežama Facebooku, na kojima i dalje objavljujemo sve novosti vezane uz akciju Sat za planet Zemlju!

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza