"40 dana bez alkohola"

Preventivna kampanja u Sloveniji: Alkohol vodi u siromaštvo i loše mentalno zdravlje

15.02.2024. 11:40 / Izvor: Agencije
slovenija

Navodi se da kampanja ima za cilj poseban poticaj mladima da izvor zabave pronađu negdje drugdje.

U Sloveniji je započela kampanja 40 dana bez alkohola. Navodi se da kampanja ima za cilj poseban poticaj mladima da izvor zabave pronađu negdje drugdje.

Počinje 19. preventivna akcija koje će se realizirati u okviru kampanje 40 dana bez alkohola. Ovaj put održava se pod nazivom “Izvor radosti i povezanosti“, a posebno je usmjeren na popunjavanje praznine koju prestanak pijenja alkohola ostavlja na pojedinca.

Zvaničnici su zabrinuti zbog normalizacije pijenja u društvu. Ovogodišnja akcija 40 dana bez alkohola trajat će do 30. marta. Odricanje od alkohola ima za cilj solidarnost sa svima koji pate od posljedica alkoholizma u porodici i saobraćaju, kao i samim alkoholičarom.

Kampanja omogućuje i osobno promišljanje o odnosu prema alkoholu, istaknuo je generalni sekretar slovenskog Caritasa Peter Tomažič na početku kampanje.

Utjeha i nove nevolje

Akcija ujedno predstavlja kontinuirani preventivni rad na polju odnosa prema alkoholu u društvu.

"Kao društvo, uvijek moramo postavljati granice nametanju alkohola", rekao je Tomažič.

Alkohol, kaže Tomažič, ide ruku pod ruku sa siromaštvom i lošim mentalnim zdravljem. Ljudi koji se nađu u nevolji koriste to za utjehu, ali to uvijek dovodi do novih nevolja.

Ambasadorica ovogodišnje kampanje, slovenska pjevačica Monika Avsenik, istaknula je kako se kultura ispijanja alkohola itekako odražava u industriji zabave, gdje vlada uvjerenje da je alkohol neophodan za zabavu. Poziva mlade da izvor radosti pronađu negdje drugdje.

Prema riječima direktorice Javne agencije Republike Slovenije za sigurnost prometa Simone Felser, prošle godine se ponovno povećao udio saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom uzrokovanih alkoholom.

"Dostupnost i prihvatljivost alkohola odražava se na društvo, a nažalost i na promet", rekla je Felser.

Slovenija je u evropskom vrhu po količini popijenog alkohola, što je istaknula i Vesna Marinko, direktorica Uprave za javno zdravstvo pri Ministarstvu zdravstva.

U 2022. dvije osobe su svaki dan umrle u Sloveniji zbog alkohola. Prema riječima Marinko, Ministarstvo zdravstva je prepoznalo potrebu za sveobuhvatnim pristupom te provodi brojne aktivnosti, a prioritet stavlja na prevenciju i podizanje svijesti.

"Slovenci grade kulturu na sportu, međusobnom pomaganju, ali i pijenju alkohola", smatra predstavnica Nacionalnog instituta za javno zdravstvo (NIJZ) Karmen Henigsman.

Uprkos kriminalnim radnjama, saobraćajnim nesrećama i zdravstvenim problemima do kojih dovodi alkohol, slovensko društvo još uvijek ne može zamisliti život bez pijenja alkohola. Osim alkoholičara, posljedice alkoholizma trpe i članovi njihovih porodica. Svaka četvrta slovenska porodica bori se s alkoholizmom.

Kome se obratiti?

Član porodice koji često pije nema motivaciju za liječenje, upozorila je Andreja Verovšek iz Instituta Med.Over.Net.

"Drugi oko njega pate i potražili bi pomoć, ali ne misle da je dovoljno loše i ne znaju kome se obratiti. Kampanjom organizatori žele ponuditi društvu više informacija i produbiti njihovo razumijevanje problematike. Svaka četvrta slovenska porodica suočava se s alkoholizmom", naglasila je Verovšek.

Ove godine akciji su se pridružili i iz Strojne krožke (mehaničkih krugova) Slovenije.

Predstavnik organizacije Marjan Dolenšek ustvrdio je da se ovime žele obratiti populaciji slovenskih poljoprivrednika za koje još uvijek postoji stereotip da se na poslu treba “naspavati”.

"Pijenje alkohola ne ide uz sigurno korištenje strojeva, sigurnu vožnju i slogu u društvu i obitelji", naglasio je Dolenšek.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza