Zmije zaustavile gradnju Tesline fabrike kod Berlina

08.12.2020. 14:14 / Izvor: REUTERS
Zmije zaustavile gradnju Tesline fabrike kod Berlina

Upravni sud u Frankfurtu naložio je kompaniji "Tesla" da obustavi krčenje šume na lokaciji predviđenoj za gradnju fabrike u Grunhajdeu.

Zmije koje su u ovom periodu godine u hibernaciji iskomplikovale su planove američkog milijardera Ilona Maska vezane za gradnju gigafabrike u blizini Berlina.

Upravni sud u Frankfurtu naložio je kompaniji "Tesla" da obustavi krčenje šume na lokaciji predviđenoj za gradnju fabrike u Grunhajdeu nakon što su ekolozi upozorili da bi masovna seča drveća mogla da ugrozi zmije koje hiberniraju, prenosi Reuters. 

Ovaj proizvođač automobila je, podsjetimo, još prošle godine najavio izgradnju svoje prve evropske fabrike  i dizajnerskog centra u Gruenheideu, izvan Berlina, a plan je bio pokrenuti ga do  1. jula 2021. godine, kako bi započeo izgradnju  električnog crossovera, sportskog teretnog vozila Model Y.

Iz ove komanije nisu željeli ništa komentirati, ali dozvola za početak gradnje ovisi o odobrenju lokalnih vlasti, koje su dužne konsultirati ekološke grupe i zajednicu.

Ekološki aktivisti iz  NABU zabrinuti su da ova vrste zmije, poznata i kao Coronella austriaca, možda hibernira u zemlji na tom mjestu, te da aktivnosti sječe drveća mogu narušiti zimski san.

Osim ovoga, čini se da bi se Musk mogao susresti s još jednim problemom. Naime, lokalne vlasti ispituju i tvrdnje NABU-a da bi Lacerta agilis, poznata i kao pješčani gušter, mogla biti izložena riziku Teslinim širenjem. 

 

Foto: Reuters

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza