Šta su sistemi evidencije radnog vremena?

27.04.2016 09:50:41
Šta su sistemi evidencije radnog vremena?

Menadžeri znaju da praćenje rada i prisustva zaposlenih u firmi može biti komplikovan proces. Za rješavanje takvog monotonog zadatka, oni se sve više okreću savremenom digitalnom praćenju radnog vremena i evidencije prisustva.

Menadžeri znaju da praćenje rada i prisustva zaposlenih u firmi može biti komplikovan proces. Za rješavanje takvog monotonog zadatka, oni se sve više okreću savremenom digitalnom praćenju radnog vremena i evidencije prisustva. To su sistemi koji automatski prate prisustvo zaposlenih i u stanju su kreirati različite izvještaje.

"Uređaji mogu da funkcioniraju na principu kartice, PIN-a, prepoznavanja otiska prsta, prepoznavanja lica, kao i prepoznavanja mrežnjače oka. Biometrijski uređaji onemogućuju praksu da zaposlenici jedni druge prijavljuju kao da su prisutni na poslu, što omogućava pouzdanost i kontrolu" kaže Hidajet Mešković, direktor kompanije Wintec d.o.o. Sarajevo, koja nudi besplatan originalni softver uz svoje uređaje za evidenciju radnog vremena.

Ipak, većina sistema radi mnogo više od samog praćenja radnog vremena zaposlenih. Neke od funkcija koje sistemi nude su:

  • podloga za obračun plaća
  • kontrola radnih smjena
  • davanje informacija u realnom vremenu o tome ko radi, ko ne radi, ko je došao kasno, ko je blizu prekovremenog rada,
  • kreiranje različitih izvještaja
  • osiguravanje menadžerske i poslovne podrške putem davanja detaljnih informacija o radu
  • moguća integracija sa sistemom obračuna plaća
  • korištenje standardnog programa ili cloud baziranih opcija
  • kontrola pristupa, postavljanje ograničenja za pristup
  • automatsko otključavanje / zaključavanje vrata

"Znamo da različite kompanije imaju različite potrebe kada su u pitanju sistemi za evidenciju radnog vremena. Mi kontinuirano pratimo tu oblast, testirali smo do sada na desetine različitih sistema evidencije radnog vremena i u našoj ponudi imamo uređaje za koje smo sigurni da su najbolje rješenje za različite vrste kompanija", izjavio je Mešković.

Najveća prednost ovakvog sistema digitalnog praćenja je ta što eliminiše potrebu za ručnim evidencijama radnog vremena, te omogućuje efikasnost, pouzdanost i kontrolu. Svi podaci su prikupljeni elektronski, sa mogućnošću kreiranja različitih izvještaja i izračuna. Još jedna pozitivna stvar je što ovi sistemi vode računa o svim potrebama kompanije – prisustvu radnika, prekovremenom radu, rasporedu smjena – sve na jednom mjestu.

Na web stranici kompanije Wintec d.o.o. www.wintec.ba moguće je pronaći širok izbor uređaja za evidenciju radnog vremena i kontrolu pristupa.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo