Predstavljamo Vam prepoznatljivo ime u svijetu telekomunikacija: Eding Telecom d.o.o. Sarajevo

12.05.2008. 08:40 / Izvor: eKapija.ba
Predstavljamo Vam prepoznatljivo ime u svijetu telekomunikacija: Eding Telecom d.o.o. Sarajevo

(Maid Turčinović)

Kompanija Eding Telecom d.o.o. Sarajevo je osnovana 1990. godine. Nakon rata, u kojem je infrastruktura bila potpuno uništena, firma nastavlja sa poslovanjem. Iz godine u godinu je povećavala obim poslovanja, ali i broj uposlenih, nastojeći da prate sve trendove u oblasti informatike i telekomunikacija.

Trenutno je zaposleno 40 ljudi, većinom više i visoke stručne spreme, a kompanija posjeduje i kompletnu operativu za implementaciju zahtjevnih projekata iz oblasti telekomunikacija. Zaposleni u Eding Telecomu su certificirani od strane vodećih svjetskih kompanija u oblasti informatike i telekomunikacija, a također posjeduju i sve neophodne licence za projektovanje, planiranje i implementaciju telekomunikacijskih sistema, programiranje sistema, i održavanje.

Osnovna djelatnost firme su informacioni i komunikacioni sistemi, mikrotalasni prenosni sistemi, sistemi za nadzor i upravljanje u energetici i industriji te sigurnosti sistemi. Trenutno su bazirani uglavnom na lokalno tržište, s tim da sa nekim svojim partnerima nastoje da svoje proizvode i usluge plasiraju izvan granica Bosne i Hercegovine.

U razgovoru za eKapija.ba, Maid Turčinović, project manager Eding Telecoma, kaže da u BiH ima jako puno potencijala za branšu kojom se oni bave. "Sa našim glavnim partnerom Siemensom, tj. sada Nokia Siemens Networks-om, sarađujemo dugi niz godina i implementirali smo veliki broj projekata. Nudimo kompletna sistemska rješenja, bilo da se radi o malim ili srednjim preduzećima, pa sve do većih komunikacijskih sistema", kazao je Turčinović.

(Muhamed i Maid Turčinović)

Jedan od većih projekata koji se realizuje u saradnji sa Nokia Siemens Networks-om je implementacija kompletne GSM infrastrukture za potrebe telekom operatera u BiH. "Kada su u pitanju mobilne telekomunikacije, posebno bih izdvojio projekat za M:tel, za koje smo izgradili cjelokupnu infrastrukturu na području Federacije BiH i u jednom dijelu Republike Srpske. Znači, učestvovali smo u cijelom projektu koji podrazumijeva planiranje, projektovanje, izgradnju i implementaciju infrastrukture, montažu, opremu i puštanje u rad", pojasnio je naš sagovornik.

Riječ je o projektima koji se rade po principu "ključ u ruke". Do sada su izradili 300 baznih stanica, što je jedan veliki projekat koji zahtijeva profesionalnu organizaciju firme i sposobne ljude.

Projekat koji je također bitan za spomenuti je ugovor sa Elektroprivredom BiH. Sa njima je Eding Telecom potpisao nekoliko većih ugovora, a radi se također o projektima koji se rade po principu ključ u ruke. Inače, Elektroprivreda BiH je krenula u projekte izgradnje vlastitih infrastrukturnih objekata za sistem govornih radio veza, objekata za instalaciju telekomunikacijskih uređaja, te sisteme za daljinski nadzor energetskih objekata.

"Sa Elektroprivredom smo potpisali četiri ugovora koji se odnose na proširenje njihove infrastrukture na području Federacije, tj. automatizaciju energetske mreže. Neke od tih projekata privodimo kraju, dok je četvrti u fazi realizacije. Za projekte sa Elektroprivredom smo osim automatizacije, ponudili i kompletno rješenje za sistem nadzora i upravljanja energetskim sistemima. Isporučili smo i jedan dio opreme za sistem daljinskog nadzora i upravljanja te nekoliko tačaka opremili sa digitalnom radijskom opremom" kaže Maid Turčinović.

Osim toga, bitno je spomenuti i jedan interesantan projekat koji je pokrenula Općina Tuzla. Naime radi se o projektu "Tuzla Wireless City" sa kojim će Općina tuzla svim građanima obezbijediti besplatan bežični pristup internetu na nekoliko tačaka u Tuzli.

"Mi smo za taj projekat odabrani kao projektanska firma i upravo smo završili projektovanje, a nakon prihvatanja projekta slijedi implementacija te mreže. To će biti interesantan projekat jer je Tuzla prvi grad u BiH koji će ponuditi bežični pristup internetu", kaže Turčinović.

Na pitanje da li su ove projekte uveli neke novitete s obzirom na to da nude tehnološki napredna rješenja u oblasti telekomunikacija, Turčinović je kazao da u svakom projektu, svojim partnerima nastoje ponuditi tehnološki najnaprednije riješenje iz oblasti IT-a.

Također za potrebe zadovoljavanja svih zahtjeva tržišta, Eding Telecom je razvio svoju proizvodnju određene opreme koju plasiraju kroz projekte u Elektroprivredi BiH i telekom operaterima u BiH i šire. Izgradili su i svoju kompletnu infrastrukturu kojom mogu zadovoljiti realizaciju najzahtjevnih projekata koje realizuju. Inače, njihov kompletan inžinjering je smješten u poslovnoj zoni Vogošća. Također, izgradili su i novi proizvodni objekat gdje proizvode svu opremu. Osim toga, Eding Telecom uskoro započinje gradnju poslovnog objekta na Dolac Malti, u ulici Marka Marulića, za koji se trenutno radi idejno rješenje.

Kada su u pitanju planovi za budućnost, prema njegovim riječima, Eding Telecom planira nastaviti raditi ovom dinamikom i obimom posla, s obzirom na činjenicu da je tržište telekomunikacija i informacionih tehnologija u velikoj ekspanziji. Shodno tome, nastojat će udovoljiti svim zahtjevima klijenata i i pružiti maksimalan kvalitet.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti