Nakon usavršavanja sistema: Homologacija vozila za sat vremena

11.01.2011. 17:32 / Izvor: eKapija.ba
Nakon usavršavanja sistema: Homologacija vozila za sat vremena

Proces homologacije vozila u BiH koji je službeno uspostavljen 1.1. 2011. godine odvija se bez većih poteškoća. Njega trenutačno provodi 27 tehničkih servisa u BiH, a prema riječima Drage Talijana, direktora "EIB Internacional - Centra za motorna vozila Banja Luka" kompanije koja je nositelj konzorcijuma za poslove homologacije, tokom ovog mjeseca planiraju osposobiti još dodatnih 11 servisa.

(Drago Talijan i Igor Pejić)

"Osim toga u toku je javni oglas za dodatni izbor po dva tehnička servisa jer području Travnik, Široki Brijeg i Bihać nemamo ni jedan tehnički servis, a područje od Sarajeva do Trebnja također nije pokriveno", kaže Talijan.

Cilj je da se građanima omogući da da u krugu od 50 kilometara, na jednom mjestu(u tehničkom servisu) mogu obaviti posao homologacije vozila. Iako se najviše pregleda obavlja na graničnim prijelazima Talijan ističe da nažalost ni jedan od servisa iz Novog Grada i Broda, mjesta koji se nalaze na graničnim prijelazima preko kojih se i uvozi veliki broj vozila, nije prijavio na poziv. Nada se da će u idućem razdoblju i taj problem biti riješen.

Iako su proces usporili protekli blagadani, na današnjoj konferenciji za novinare ograniziranoj u povodu početka ovog procesa, istaknuto je da je do sada 20 vozila prošlo proces homologacije tipa vozila. Homologacija tipa vozila znači da se provodi postupak ispitivanja za komplet novih vozila koja dolaze na tržište BiH, a pojedinačnog vozila podrazumijeva sva polovna vozila koja dolaze pojedinačno.

Kad je u pitanju homologacija pojedinačnog vozila, Talijan je kazao da je izvršena homologacija za više od 50 vozila te da imaju još toliki broj zahtjeva.

Najavio je da će u idućem periodu raditi na poboljšanju sistema homologacije te da bi ovo trebao biti najefikasniji ovakav sistem u okruženju jer su u pripremnom razdoblju imali prilike koristiti iskustva susjednih zemalja u ovom procesu te na taj način izbjeći pogreške. Sam proces homologacije vozila bi u idućem razdoblju trebao trajati ne duže od sat vremena.

Talijan je napomenuo da bi najkasnije do polovine godine trebao bi biti uspostavljen sistem homologacije dijelova, uređaja i sistema na vozilima, gdje se, prije svega, misli na sjedišta za djecu, kacige, dijelove kočnog sistema, pneumatike i slično. Također, u ovoj godini namjeraju uspostaviti i sistem homologacije traktora.

Cijene homologacije od 80 do 250 KM

Što se tiče cijena homologacije koja je veoma bitna stavka za većinu građana Igor Pejić, stručni savjetnik u Sektoru za promet Ministarstva komunikacija i prometa BiH, kaže da je Odlukom o najnižim tehničkim zahtjevima pripisano je da se pri uvozu pojedinačnih vozila homologacija, ovisno od tipa vozila, košta između 80 do 250 KM. Napomenuo je da se homologacija ne primjenjuje na vozila koja su uvezena ili naručena prije 1.1. 2011. godine. Upozorio je građane da trebaju biti pažljivi prilikom uvoza automobila u BiH te da pri kupovini trebaju provjeriti može li ono biti homologirano u BiH.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti