nepravilnosti sa građevinskim dozvolama

Građani Trebinja predali tužbu protiv Ministarstva prostornog uređenja RS-a

26.07.2023. 13:47 / Izvor: BHRT
trebinje

Neformalna grupa građana "Pokret za restituciju Trebinje" predala je tužbu protiv Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske.

Neformalna grupa građana "Pokret za restituciju Trebinje" predala je tužbu protiv Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske zbog, kako su naveli, niza nepravilnosti učinjenih prilikom izdavanja građevinske dozvole za izvođenje privremenih građevinskih radova na poljoprivrednom zemljištu u naselju Pridvorci u Trebinju.  

Naime, u tužbi ističu da je Ministarstvo izdalo građevinsku dozvolu za izdvođenje privremenih građevinskih radova iako Zakon nalaže da se pripremni radovi izvode na osnovu građevinske dozvole. U okviru sporne dozvole je, pored odobrenja za postavljanje privremenih objekata za potrebe gradilišta, omogućeno i izvođenje radova na izgradnji temelja iako, tvrde, investitor nema zakonom propisanu građevinsku dozvolu. Nadalje, građani Trebinja ističu da oni uopšte nisu bili uključeni u proces izdavanja ove dozvole što je takođe u suprotnosti sa zakonom.

"Mi smo za ovu dozvolu saznali tek 30.06. i to zato što smo uputili dopis Ministarstvu prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS. Dakle ni na koji način nismo bili upoznati sa ovim, nije bilo ni javnog uvida niti su građani pozvani da budu uključeni u proces. Moramo istaći kako smo još 09. juna, na dan postavljanja kamena temeljca, apelovali na sve nadležne institucije da zaustave bilo kakvu gradnju na poljoprivrednom zemljištu, jer je izdata građevinska dozvola samo za pripremne radove, a ne za gradnju. Međutim, kao i obično, nadležni su nas ignorisali. Osim upućene tužbe, predali smo i zahtjev za hitni inspekcijski nadzor kako  bi se zaustavili radovi koji se izvode bez građevinske dozvole. Još jednom naglašavamo da nepoštujući zakone, pokušavaju da uzurpiraju obradive poljoprivredne površine kako bi na njima gradili poslovne i građevinske objekte. Ne postoji zakon po kojem je moguće graditi na ovoj imovini i mi ćemo istrajati da to i dokažemo", ističu predstavnici "Pokreta za restituciju Trebinje". 

Građani Trebinja se protiv gradnje na poljoprivrednom zemljištu bore više od dvije godine i ističu da je riječ o obradivom zemljištu prve klase te da je na Pridvoračkom polju (u čijem je sastavu i sporna lokacija) prije dvije godine otvoren sistem za navodnjavanje u koji su uloženi milioni KM. 

Osim toga, navedeno zemljište se u Urbanističkom planu tretira kao poljoprivredno i na takvom nije dozvoljena bilo kakva gradnja te postoji zabrana upravljanja ovim zemljištem. 

Građani su upravo zbog kršenja zakona i nepoštovanja procedura pokrenuli dvije krivične prijave i Apelaciju Ustavnom sudu BiH, a u međuvremenu su dobili i odluku Ustavnog suda RS kojom se osporava odluka Grada Trebinje o parcelaciji i prodaji poljoprivrednog zemljišta na drugoj lokaciji, te utvrđuje da je odluka Grada Trebinja u tom slučaju neustavna. 

"Mi nećemo odustati -  iskoristićemo sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja – nećemo dozvoliti gradnju na poljoprivrednom zemljištu. Nećemo stati dok se ne zaustavi postupanje mimo zakona", poručili su.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti