Tuzla: Novi proizvodni kompleksi u zoni Šići, nova šansa za investicije

08.06.2012. 10:32 / Izvor: eKapija.ba
Tuzla: Novi proizvodni kompleksi u zoni Šići, nova šansa za investicije

Općinsko vijeće Tuzla usvojilo je odluku o provođenju regulacionog plana kompleksa proizvodno-prerađivačkih kapaciteta Šići u Tuzli, područja na kojem se u budućnosti očekuje intenzivna gradnja.

Ovom odlukom utvrđeni su uslovi korištenja i izgradnje na prostornoj cjelini površine 20 hektara koja se nalazi na rubnom jugozapadnom dijelu općine Tuzla. Regulacionim planom su definisane namjene pojedinih površina te propisani uslovi projektovanja i izgradnje novih građevina.

Regulacioni plan izradio je Zavod za urbanizam općine Tuzla, sa ciljem da se omogući veća fleksibilnost u odobravanju gradnje za potencijalne investitore.

Direktor ovog zavoda Aner Ćanović za eKapiju je istako da na ovom području već posluje određeni broj poslovnih subjekata za koje je napravljena evaluacija da li se mogu uklopiti u postojeći koncept. Osim novih kompleksa, potrebno je izgraditi i prateću komunalnu infrastrukturu: saobraćajnice, vodovodnu, kanalizacionu, elektroenergetsku i PTT mrežu.

"Ovo je prvi put da je urađen planski dokument za cjelokupno područje Šići, a glavni uslov za dalje investiranje bit će rješavanje imovinskopravnih odnosa. U narednom koraku očekujemo da se nakon urađenog regulacionog plana investitori počinju da traže lokacije, pronaći način na koji mogu da riješe imovinskopravne odnose, pa na osnovu urbanističke saglasnosti za određene djelatnosti uđu u realizaciju u skladu sa planskom dokumentacijom", ističe Ćanović.

On je napomenuo da lokalna zajednica neće putem javnih poziva dodjeljivati parcele za izgradnju proizvodno-prerađivačkih kompleksa, s obzirom da je veći dio ovog područja u privatnom vlasništvu.

Budući investitori također neće biti u značajnoj mjeri ograničeni vrstom djelatnosti koju mogu pokrenuti na ovoj lokaciji. Proizvodni, skladišni prostori i administrativni objekti koji se budu otvarali mogu između ostalog obuhvatati proizvodnju betona, rezanje kamena, izradu metalne galanterije, vodoinstalacionog materijal, proizvodnja sijalica, šavljenje kože, izrada konfekcije, skladištenje i veleprodaja robe široke proizvodnje.

Kako bi dobili odobrenje za građenje, investitori su dužni dostaviti idejni i glavni projekat objekta i glavni projekat uređenja terena pripadajućeg kompleksa.

Kompleks Šići definisan je granicama koje čine: sa sjevera magistralna cesta Doboj – Tuzla – Zvornik (M-4), sa juga regulisano korito rijeke Jale, sa istoka magistralna cesta Sarajevo – Tuzla – Bijeljina (M-18) i sa zapada granica općine Tuzla i općine Lukavac.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti