Godina ekonomskog preokreta: Otvaraju se tri fabrike u Bosanskom Petrovcu

05.01.2011. 16:23 / Izvor: eKapija.ba
Godina ekonomskog preokreta: Otvaraju se tri fabrike u Bosanskom Petrovcu

Godina koja je nastupila za građane Bosanskog Petrovca bit će godina ekonomskog preokreta, jer sudeći prema izjavama načelnika Ermina Hajdera, tri velika investitora otvorit će proizvodne pogone upravo u ovoj općini.

Općinsko vijeće Bosanskog Petrovca na posljednjoj sjednici donijelo je rješenje o dodjeli neizgrađenog građevinskog zemljišta u poslovnoj zoni Gorinčani za tri investitora, koja planiraju nova radna mjesta za građane Bosanskog Petrovca.

"Otvaranje poslovne zone Gorinčani jedan je od naših najvažnijih projekata u 2011. godini. Možemo očekivati da će sredinom ljeta na ukupnoj površini od devet hektara, tri kompanije pokrenuti svoje pogone i otvoriti preko 200 radnih mjesta", ističe Hajder u razgovoru za naš portal.

On naglašava da je investitore u Bosanski Petrovac privukao dobar geografski položaj, kvalitetna saobraćajna komunikacija, blizina graničnog prelaza Izačići, ali i blizina dvije velike luke Split i Rijeka.

"Općinsko vijeće donijelo je određene podsticajne mjere za kompanije koje će omogućiti nova radna mjesta za naše građene. U prvoj godini u potpunosti smo ih oslobodili komunalnih naknada, dok će narednih godina plaćati samo jedan dio... Ovim smo željeli dati do znanja da nam je stalo da oni ostanu u Bosanskom Petrovcu, a da nam novac nije prioritet", istakao je Hajder, koji ovom prilikom nije htio otkriti imena investitora.

Portal eKapija saznaje da će na području poslovne zone proizvodne pogone otvoriti firma "Novi Most" iz Bosanske Krupe, koja se bavi proizvodnjom dijelova karoserija autobusa za potrebe italijanskog tržišta. Druge dvije firme koje će svoje pogone smjestiti u Bosanskom Petrovcu su Ben-Mal iz Velike Kladuše i Interwork iz Bihaća, koje će se baviti proizvodnjom peleta te preradom drenka i šipka.

Općina je za pripremu poslovne zone izdvojila 300.000, a koliko će investitori uložiti još nije poznato. Prema navodima iz pisma namjere, pretpostavlja se da će to biti milionski iznosi.

Osim otvaranja poslovne zone, 2011. godinu obilježiti će infrastrukturni radovi i ulaganja u poljoprivredu. "Zahvaljujući povoljnom kreditu Evropske investicione banke i određenim bespovratnim grantovima u vrijednosti od pet miliona KM, Bosanski Petrovac će riješiti sistem kanalizacije i prečišćivača. Za ovaj projekat već je urađena projektna dokumentacija i na proljeće ćemo objaviti prvi tender. Ovo je nakon vodovoda koji je urađen 80-tih godina prošlog vijeka, jedan od najvećih i najskupljih projekata u Bosanskom Petrovcu", navodi Hajder.

Također, tokom 2009. i 2010. godine, lokalna zajednica angažirala se na razvoj poljoprivrede. Bosanski Petrovac ima veliku površinu obradivog zemljišta, a posebno se mogu pohvaliti proizvodnjom heljde. Samo prošle godine, jedna četvrtina heljde koja je proizvedena u FBiH, proizvedena je u Bosanskom Petrovcu.

"U saradnji sa FARMA projektom, jedan naš proizvođač će dobiti pogon za preradu heljde, a ako govorimo brašnu koje je vrijedno šest ili sedam KM na tržištu, onda možemo razumijeti kolike su to mogućnosti za naše proizvođače", poručuje Hajder.

Vrijedno je spomenuti da je budžet općine Bosanski Petrovac 5 posto veći od budžeta za prethodnu godinu. Time je općina Bosanski Petrovac racionalnim planiranjem i odgovornim trošenjem javnih sredstava uspješno privela kraju 2010. godinu bez deficita i sa vrlo visokim procentom kapitalnih investiranja.

Nermina Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti