Sarajevo prvi put u publikaciji 'City Leaders': Prijestolnica sa velikim potencijalom

Vijesti

Sarajevo prvi put u publikaciji "City Leaders": Prijestolnica sa velikim potencijalom

12.01.2011. 11:56 / Izvor: eKapija.ba

Grad Sarajevo je po prvi put predstavljen u publikaciji "City Leaders" za 2011. godinu, u organizaciji PropertyEU i MIPIM World-a, organizacija koje djeluju na globalnom nivou sa svrhom razvoja tržišta nekretnina i razvoja glavne baze podataka za investitore širom svijeta.

"City Leaders" prezentira 100 vodećih evropskih gradova koji predstavljaju dio zajedničkog tržišta za međunarodne investitore. Prema City Leaders metodologiji grad Sarajevo je svrstan u "REINVENTED CAPITALS", što znači da Sarajevo ulazi u red vodećih tranzicijskih prijestolnica sa velikim potencijalom i šansama za dinamičan ekonomski razvoj.

City Leaders piše o Sarajevu: Izuzetan geografski položaj grada Sarajeva u Bosni i Hercegovini, te njegove klimatske, geološke, deomografske i makroekonomske karakteristike, doprinijele su upravo da je Sarajevo centar javne uprave i privrede. Dobar poslovni ambijent rezultat je uspješne saradnje javnog i privatnog sektora na polju unapređenja ukupnog ekonomskog razvoja. Grad je također i glavni edukacijski centar.

Jedan od bosanskohercegovačkih prioriteta jeste i formiranje ICT inkubatora i ICT tehnoloških parkova u vodećim univerzitetskim centrima kao što je Sarajevo. Kroz Sarajevo prolaze i glavni evropski putevi, spajajući ga tako sa Budimpeštom na sjeveru i Pločama na jugu. Grad ima razvijen sistem gradskog prijevoza: trolejbusa, tramvaja i autobusa. Sarajevo zasigurno postaje glavno polje infrastrukturne obnove: mnogi putevi su obnovljeni, tramvajski sistem je u fazi modernizacije i rekonstrukcije, kao i novi mostovi i putevi.

Gradska politika je posebno usmjerena ka razvoju turizma, što je i nagrađeno preporukama časopisa "Lonely Planet", prema kome je Sarajevo svrstano u top 10 turističkih destinacija za posjetiti u 2010. godini. Sarajevo također, kontinuirano radi na unapređenju poslovnog ambijenta grada. Gradske općine imaju biznis centre koji omogućavaju slobodan pristup informacijama, te stručnu i pravnu pomoć domaćim i stranim investitiorima".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti