BiH i Hrvatska stvaraju zajedničku turističku ponudu u donjem toku rijeke Une

17.03.2011. 15:29 / Izvor: eKapija.ba
BiH i Hrvatska stvaraju zajedničku turističku ponudu u donjem toku rijeke Une

Danas je u opštini Kozarska Dubica održan sastanak povodom realizacije projekta prekogranične saradnje "Una - Jedinstveni resurs održivog razvoja" koji je odobren od strane Evropske Komisije. Partneri u ovom projektu su zemlje Bosna i Hercegovina i Hrvatska. Nosilac projekta je opština Kozarska Dubica sa partnerima opštinom Kostajnica i turističkom organizacijom opštine, dok je na hrvatskoj strani nosilac projekta grad Hrvatska Kostajnica, a partneri opština Hrvatska Dubica i turistička organizacija Hrvatske Kostajnice, saopštila je press služba opštine.

"Ovaj projekat ima za cilj da poboljša konkurentnost lokalne turističke privrede kroz stvaranje zajedničke BiH - Hrvatske turističke ponude u donjem toku rijeke Une kroz valorizaciju prirodne baštine, i to zajednički na principima odrzivog razvoja. Ukupna vrijednost projekta je 226.749 eura. Iznos sredstava Evropske Komisije namijenjen za Bosnu i Hercegovinu je 100.160 eura, odnosno oko 84 odsto, a opštine učestvuju sa 15,24 odsto. Sredstva Evropske Komisije za Hrvatsku su u iznosu od 92,129 eura, odnosno 84,85 % , a učešće hrvatskih opština je 15,15 %", rekao je Nino Jauz načelnik opštine Kozarska Dubica. On je precizirao da je vrijeme realizacije projekta 12 mjeseci, a projekat je započeo potpisivanjem ugovora između opština sa Evropskom Komisijom 08.03.2011. godine.

On je istakao da će se implementacijom projekta izgraditi 3 lože za ribolovce, uz prilagođavanje doma u Hrvatskoj Kostajnici, očistiti obale rijeke Une, prilazni putevi i takmičarske staze, izgraditi pješački most na rijeci Strigova, obezbjediti obuka i certifikacija za 12 seoskih domaćinstava koja će biti opremljena za smještaj turista, obučiti i zaposliti 8 turističkih vodiča i 4 ribočuvara. Prema njegovim riječima sve će propratiti niz promotivnih aktivnosti kojima će se podići svijest o odgovornom turizmu i održivom razvoju.

Na sastanku su ovom prilikom razgovarali Nino Jauz načelnik opštine Kozarska Dubica, Lidija Ikasović zamjenik gradonačelnika Hrvatske Kostajnice, Matija Mikulić gradonačelnik Hrvatske Dubice, Marko Čolić načelnik opštine Kostajnica, te predstavnici turističke organizacije opštine Kozarska Dubica i Dragan Mataruga načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Kozarska Dubica.

Predstavnici ostalih opština učesnica projekta su naglasili da će pružiti kontinuiranu podršku ovom projektu, te naglasili njegov značaj za razvoj turizma, podsticanje prekogranične kulturne saradnje, okupljanje lokalnih vlasti i različitih aktera za sprovodjenje zajedničkih i individualnih, obrazovnih i kulturnih akcionih programa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti