Legernes: Green investicije i drvna industrija magnet za norveške biznismene

08.04.2011. 11:40 / Izvor: eKapija.ba
Legernes: Green investicije i drvna industrija magnet za norveške biznismene

Predsjednik Trgovačke komore Osla Lars Kare Legernes, jedan od učesnika drugog po redu Sarajevo Business Foruma koji se od 6. do 8. aprila održava u glavnom gradu BiH, obećao je da će pozvati norveške investitore da ulažu u bh. drvnu industriju i obnovljive izvori energije.

"Ove godine sam po prvi put u Sarajevu i impresioniran sam kongresom. Imamo sam priliku upoznati se sa brojnim projektima koji su ovdje prezentirani i i siguran sam da bi norveški investitori, da su ovdje, bili zainteresovani da ulože svoj novac u neki od ovih projekata", kazao je Legernes.

(Lars Kare Legernes)

Privrednici u Norveškoj , ali u drugim evropskim zemljama, jako malo znaju o ekonomiji Bosne i Hercegovine i mogućnostima za poslovnu saradnju koje ima se pružaju. Legerner smatra da su upravo zbog toga važni skupovi kao što je Sarajevo Business Forum, gdje brojne kompanije iz regiona predstavlju svoje poslovne planove.

Upoređujući ekonomije dvije zemlje, on je istakao da Norveška baš kao i Bosna i Hercegovina ima vrlo razvijenu drvnu industriju. U porastu se i takozvane green investicije, ulaganja u obnovljive izvore energije.

"To su dvije vrlo važne oblasti u našoj zemlji, koje se kao što primjećujem razvijaju i u vašoj zemlji. Stoga, sljedeće godine dolazim u Sarajevo sa investitorima iz ovih oblasti", poručio je Legernes.

Međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum 2011. ove godine je okupila preko 300 domaćih i stranih investitora, koja će biti ponuđeno ukupno 153 projekta iz oblasti turizma, infrastrukture, energetike, poljoprivrede, drvne industrije, finansija i obrazovanja. Konferenciju koja se ove godine održava pod motom "Prilika za ljude sa idejama" prati 250 akreditovanih novinara.

N.V.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti