Zvanično otvoren spomenik prirode Tajan

17.05.2011. 13:49 / Izvor: eKapija.ba
Zvanično otvoren spomenik prirode Tajan

Biciklijadom i XC cross utrkom na zaštićenom području spomenika prirode Tajan, na razmeđu općina Zavidovići i Kakanj, zvanično je promoviran projekt Tajan, za čiju su realizaciju Turistička zajednica Zeničko-dobojskog kantona i Delegacija EU-a u našoj zemlji osigurali 468.000 eura.

Osnovna ideja je podizanje turističke ponude u našoj zemlji. Izuzetne prirodne ljepote, veliki broj endemskih biljnih i životinjskih vrsta, brojna arheološka i paleontološka nalazišta, te jame i pećine spomenika prirode Tajan, koji zauzima oko 5.000 hektara razmedja općina Zavidovići i Kakanj, do sada poznate tek zaljubljenicima priorde, uskoro će postati dostupne turistima.

Ovo je jedini park prirode na području našeg kantona, kaže Senaid Šabanović, direktor Turističke zajednice ZDK-a. Svi ljubitelji prirode u Parku prirode Tajan mogu steći određena iskustva i doživjeti ljepote ovog parka prirode - od adrenalinskih sportova, preko raftinga do XC cross trke.

Istovremeno se stvaraju i uvjeti da ovo područje postane turističko odredište - izgradnja infrastrukture i obogaćivanje sadržaja, obuka vlasnika smještajnih kapaciteta, obuka planinskih vodiča, Gorska služba spašavanja, nabavka opreme za GSS - objašnjava Samir Softić, voditelj projekta Tajan.

Planirano je da se aktivnosti iz projekta Tajan završe do polovine 2013. godine, kako bi spomenik prirode Tajan, infrastrukturno i kadrovski uspostavljen po standardima EU-a, s drugim zaštićenim područjima u našoj zemlji, postao sastavni dio ponude za domaće i strane turiste.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti