Ozvaničen početak kampanje oralne vakcinacije lisica u BiH protiv bjesnila

08.10.2011. 10:43 / Izvor: eKapija.ba
Ozvaničen početak kampanje oralne vakcinacije lisica u BiH protiv bjesnila

Jučer je u Sarajevu, u zgradi Delegacije Evropske unije u BiH, održana konferencija za novinare povodom zvaničnog početka kampanje oralne vakcinacije lisica u BiH.

Ova kampanja je dio značajne finansijske pomoći Evropske unije koja se izdvaja za program kontrole bolesti životinja u BiH kao i u zemljama Zapadnog Balkana. Cilj programa je poboljšati zdravlje životinja i pomoći u borbi protiv ozbiljnih rizika po zdravlje građana koji mogu biti prouzrokovani pojavom bjesnila, zarazne bolesti koja uzrokuje akutnu upalu mozga kod toplokrvnih životinja, a virus bjesnila se obično prenosi ujedom zaražene životinje.

Oralna vakcinacija lisica počinje 10. oktobra 2011. godine i mali paketi sa vakcinama će biti izbačeni iz aviona na otvorena područja u BiH, a traje ukupno dvije sedmice.

Prilikom svog obraćanja Drago Nedić, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH je naglasio sljedeće: "Ova vrsta vakcine je u upotrebi skoro 20 godina u borbi protiv bjesnila lisica i oko 115 miliona mamaka bačeno je u mnoge zemlje Evrope bez ikakvih posljedica za ljude. U našoj zemlji lisice su glavni prenosioci bolesti i ova vakcinacija ima za cilj iskorijeniti bolest upravo među ovim životinjama. Stoga naglašavamo da se oralna vakcina za lisice ne može koristiti za vakcinaciju kućnih ljubimaca protiv bjesnila – pasa ili mačaka. Iako vakcina nije opasna, doza u oralnoj vakcini-mamku nije dovoljna da zaštiti kućnog ljubimca od bjesnila i stoga podsjećamo da je vakcinacija kućnih ljubimaca protiv bjesnila i dalje zakonska obaveza njihovih vlasnika i to jednom godišnje. Zahvaljujući znatnoj finansijskoj pomoći Evropske unije u mogućnosti smo da nakon ovog prvog vala vakcinacije program nastavimo i u nekoliko narednih godina kako bi se osiguralo da sva mladunčad i nezaštićene lisice iz jedne godine budu vakcinisani u svakoj narednoj godišnjoj kampanji".

"Ova kampanja je dio značajne finansijske pomoći Evropske unije koja se izdvaja za program kontrole bolesti životinja u BiH kao i u zemljama Zapadnog Balkana. Cilj programa je poboljšati zdravlje životinja i pomoći u borbi protiv ozbiljnih rizika po zdravlje građana koji mogu biti prouzrokovani pojavom bjesnila. Zajednički sa našim partnerima, prvenstveno Kancelarijom za veterinarstvo BiH, stvaramo sigurnije okruženje za stanovništvo Bosne i Hercegovine i to posebno za poljoprivrednike, lovce, stoku i kućne ljubimce. Veoma smo zadovoljni što su stvoreni uslovi za implementaciju petogodišnjeg programa u BiH putem IPA programa", naglasio je Dr. Johann Hesse, šef odjela za ekonomski razvoj i prirodne resurse, Delegacija Evropske unije u BiH.

U nastavku konferencije za novinare najavljena je i sljedeća vakcinacija, koja je planirana za proljeće 2012. godine. Više informacija o kampanji oralne vakcinacije lisica protiv bjesnila je dostupno na web stranicama Kancelarija za veterinarstvo BiH: www.vet.gov.ba, a građani se također mogu obratiti za sva dodatna pitanja na info_bjesnilo@vet.gov.ba ili pozvati broj: 066/004-337.

Evropska unija finansira sveobuhvatni petogodišnji program koji se bavi kontrolom i istrebljenjem bolesti životinja sa posebnim fokusom na bjesnilo i klasičnu svinjsku kugu. 2011. godina je ujedno i prva godina programa u BiH, sa paralelnom implementacijom sličnih programa u ostalim zemljama Zapadnog Balkana.

Ukupna vrijednost programa u prvoj godini implementacije je 1.2 miliona EUR za BiH. Evropska unija je do sada odvojila ukupno 30 miliona EUR za borbu protiv bolesti životinja na Zapadnom Balkanu kroz IPA nacionalne i regionalne programe, sa 6 miliona EUR koji su namijenjeni za petogodišnji program u BiH.

Kampanja u BiH za 2011. godinu se implementira u partnerstvu sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH. Kompanija BIOVETA a/s je zadužena za nabavku i distribuciju vakcina. Koordinacija i kampanja javnog informisanja, te ostale komunikacijske aktivnosti vezane za kampanju vakcinacije se implementiraju od strane JVL Consulting-a, u partnerstvu sa PRISTOP BH d.o.o., agencijom za komunikacijski menadžment.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti