Kompaniji DISTI povjerena implementacija DATA Centra: Al Jazeera Balkans primjer dobrog IT projekta

02.07.2012. 09:49 / Izvor: eKapija.ba
Kompaniji DISTI povjerena implementacija DATA Centra: Al Jazeera Balkans primjer dobrog IT projekta

Al Jazeera Balkans, najnoviji televizijski kanal Al Jazeera Network-a, emituje vijesti i aktuelna zbivanja za gledaoce na lokalnim jezicima u regiji, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju. Sa sjedištem u Sarajevu i regionalnim kancelarijama u Zagrebu, Beogradu i Skoplju organizacijski predstavlja jedan od najsloženijih ljudskih i tehnoloških medijskih projekata u posljednih nekoliko godina. Al Jazeera je jedna od najvećih svjetskih TV korporacija i jedina svjetska TV kuća prisutna na ovakav način u cijelom Adriatik regionu.

Pri samoj realizaciji projekta angažovano je nekoliko domaćih kompanija što je dalo značajnu potvrdu kvaliteti ponude domaćih kompanija. Posao implementacije svog Enterprise DATA Centra povjerili su kompaniji DISTI iz Sarajeva. Kompanija DISTI ušla je u desetu godinu svog postojanja i uspješnim referencama uspjela je zadobiti povjerenje vodećih IT stručnjaka koji su analizirali ponuđena rješenja.

Da bi smo bolje razumijeli obim cijelog projekta razgovarali smo i sa tehničkim direktorom Al Jazeere Balkans Miljenkom Logožarem koji je prije - obavljao funkcije tehničkog direktora u NOVA TV i RTL Hrvatska.

"Al Jazeera Balkans upošljava oko 160 ljudi, od čega malo više od 50 radi na podršci IT sistemu i tehnici. Radi se o tehnološki veoma zahtjevnom projektu koji je brižljivo pripreman godinu dana. Televizija kao Al Jazeera nema prostora za greške, dakle prestanka emitovanja signala prouzrokovano greškom na IT infrastrukturi nije opcija koju možemo razmatrati. Zato je neophodno da je kompletno rješenje brzo, kvalitetno, pouzdano, redudantno i, što je najvažnije, da ima kvalitetnu, brzu i efikasnu podršku već pri prvim naznakama problema. Mi smo sve naše dobavljače odabrali na osnovu ovih kriterija".

Adnan Čeljo, predstavnik kompanije DISTI koja je implementirala DATA centar rješenje je rekao: "Zaista nam je drago biti dio uspješne priče Al Jazeere Balkans. Posebno smo ponosni na činjenicu da smo kompletnu implementaciju uspijeli realizovati sa vlastitim kadrovima a imajući u vidu obim i složenost projekta smatramo da je ovo veliki uspjeh za jednu domaću IT kompaniju. Razvoj IT tehnologija je u zadnjem desetljeću otišao daleko, ali i danas se često zapostavljaju stvarne potrebe korisnika. Naš cilj je uvijek bio ponuditi kupcu ono što mu je potrebno, analizirajući šta je to neophodno, a uz minimiziranje troškova korištenja i održavanja".

DISTI je, dodaje Čeljo, IT kompanija koja kroz svoje IT konsultante nudi dodatnu vrijednost svojim partnerima, omogućuje potpunu podršku IT infrastrkuturi i olakšava i ubrzava poslovne procese korištenjem modernih softverskih i hardverskih rješenja.

Pored cjelokupnih, DISTI svojim partnerima nudi i segmentirana Networking, Storage i Firewall rješenja, rješenja iz oblasti IT sigurnosti, savjetovanja, usluge IT revizije i slično.

"Mi u DISTI-ju smo fokusirani na informacijske tehnologije i to je naša osnova djelovanja. U današnjem svijetu tehnologija se razvija jako brzo i nemoguće je kompanijama koje ovise o njima da idu u korak sa sa svim tehnološkim inovacijama. Naš cilj je da našim klijentima dozvolimo da se bave svojim osnovnim djelatnostima, a mi ćemo se brinuti za njihovu IT infrastrukturu i tehničku podršku", zaključio je Čeljo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti