Program "Radna navika" za poduzetnu omladinu počeo u Banja Luci

23.10.2012. 10:37 / Izvor: eKapija.ba
Program 'Radna navika' za poduzetnu omladinu počeo u Banja Luci

Na području opštine Banja Luka, u toku je program za poduzetnu omladinu pod nazivom "Radna navika", podržan od fondacije Mozaik i Svjetske banke u BiH, a implementiran od UG Centar za kreativni rad sa djecom Dobri Medo iz Banja Luke, uz podršku agencije za odnose s javnošću "Pro public" d.o.o.

Program za cilj ima poboljšanje uslova za zapošljavanje mladih ljudi tako što će inovativnim pristupom započeti proces ranog uključivanja srednjoškolaca i osnovaca u proces aktivnog upoznavanje sa tržištom rada.

U projektu učestvuju učenici završnih razreda srednjih škola sa područja grada Banja Luka i učenici završnog razreda osnovne škole u Kolima.

Kroz aktivnosti edukacije, istraživanja, volonterskog angažmana i kampanju projekat će doprinijeti razvoju vještina i radnih navika kod učesnika za bolje snalaženje na tržištu rada, osiguranju dostupnosti korisnih informacija o potrebama na tržištu rada mladima i podići će nivo svijesti o značaju ranog uključivanja u procese aktivnog razvoja i traženja posla kod mladih i zajednice.

Učenici srednjih škola će proći kroz tri modula po dvije radionice edukacije interaktivnom metodom da bi stekli osnovno znanje i vještine kako da aktivno traže posao, planiraju preduzetništvo i prenesu znanje.

Modul 1 - Aktivno traženje posla - će biti baziran na vještinama koje su neophodne za apliciranje za rad ili volontiranje (CV, motivacija, intervju)

Modul 2 - Preduzetništvo - izrada biznis plana (osnove)

Modul 3 - Peer edukacija - vršnjačka edukacija za traženje posla

Pored modula učesnici će promovisati program, učestvovati na istraživanju, te volontirati jedan dan u preduzećima koja su podržala projekat.

Učenici iz osnovne škole u Kolima će proći kroz radionice radne navike, te će uraditi manju radnu akciju.

Projekat se implementira u periodu od 15.10.2012.-15.12.2012, kada će se na završnoj manifestaciji učesnici, preduzeća i zainteresovana javnost upoznati sa rezultatima svih provedenih aktivnosti.

Prva radionica održana je juče u srednjoškolskom centru Gemit Apeiron, a danas se održava radionica u Srednjoj ekonomskoj školi, dok je u srijedu u srednjoškolskom centru Ljubiša Mladenović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti