EFSE potpisao ugovor o kreditiranju s EKI

31.05.2012. 15:14 / Izvor: eKapija.ba
EFSE potpisao ugovor o kreditiranju s EKI

Europski fond za jugoistočnu Europu (EFSE), kojeg je osnovala KfW Entwicklungsbank (Njemačka razvojna banka) a dodatnu financijsku podršku dalo je njemačko Federalno ministarstvo za gospodarsku suradnju i razvitak (BMZ) te Europska komisija – osigurava novih četiri milijuna eura kredita za Mikrokreditnu fondaciju EKI (EKI) iz Tuzle, odgovornom kreditoru mikrofinanciranja usmjerenog na ruralna područja. Kredit je osiguran kako bi se omogućilo EKI da proširi svoj doseg na male poduzetnike u ruralnim područjima Bosne i Hercegovine u kojima je poljoprivreda važan poslovni sektor. Ugovor o kreditiranju potpisan je danas u Tbilisiju tijekom održavanja svečanosti EFSE-ove šeste Godišnje skupštine na kojoj se okupilo tristotinjak stručnjaka iz 30 zemalja i lokalnih sudionika.

Mikrokreditna fondacija EKI je jedna od vodećih organizacija za mikrokreditiranje u Bosni i Hercegovini, specijalizirajući se posebno na poduzetnike niskih prihoda te u svrhe poljoprivrednih projekata i uređenja doma.

EKI će iskoristiti ovaj kredit od EFSE-a kako bi omogućio otprilike 2.000 novih kredita malim poljoprivrednim poduzetnicima do 2015. godine. Ovo je ujedno dvanaesti po redu kredit kojeg je EFSE osigurao za EKI za daljnje kreditiranje malih poduzetnika te privatnih kućanstava.

"Zadovoljstvo nam je nastaviti našu suradnju s EKI-jem, dugoročnim partnerom EFSE-a koji dijeli misiju Fonda u vezi pomaganja malih poduzetnika s niskim prihodima u ruralnim krajevima Bosne i Hercegovina te rješavanjem njihovih financijskih potrebe na odgovoran način. Očekujemo da kredit EFSE-a osigura dugoročnu likvidnost kreditnih programa EKI-ja te ostvari značajan razvojni utjecaj na poljoprivredni sektor zemlje", rekla je Monika Beck, članica Upravnog odbora EFSE-a.

Sadina Bina, direktorica mikrokreditne fondacije EKI rekla je da će sredstva dobivena od EFSE-a omogućiti EKI-ju da poveća svoje kredite klijentima iz ruralnih područja s niskim prihodima, gdje je kreditna ponuda nedovoljna obzirom da se radi o manje razvijenim regijama zemlje.

Ovaj posljednji kredit nadovezuje se na trajnu podršku Fonda prema mikro i malim poduzetnicima, privatnim kućanstvima, u smislu kredita za uređenje doma u Bosni i Hercegovini. Od početka svog rada u prosincu 2005. godine do 31. ožujka 2012, Fond je svojih 17 partnerskih institucija već odobrio 251,6 milijuna eura, uključujući banke, organizacije za mikrokreditiranje i specijalizirane banke za male i srednje poduzetnike. Sveukupno, diljem svoje ciljne regije, EFSE je osigurao više od milijarde eura za 74 financijske institucije za daljnje kreditiranje mikro i malih poduzetnika i privatnih kućanstava, pri čemu je kreditirano oko 300.000 mikro i malih poduzetnika u iznosu od 1,9 milijardi eura do 31. ožujka 2012.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti