Potpisan Sporazum za uređenje tržišta osiguranja automobila

09.04.2009. 14:55 / Izvor: Fena
Potpisan Sporazum za uređenje tržišta osiguranja automobila

Predstavnici 13 osiguravajućih društava, članica Udruženja društava za osiguranje u Federaciji BiH, potpisali su 09.04.2009. godine izmjene i dopune Sporazuma o poštivanju primjene Premijskog sistema X-AO i Uvjeta za obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti.

Izmjenama Sporazuma osiguravajuća društva žele doprinijeti efikasnijem suočavanju sa finansijskom krizom te obezbijediti da se osiguranici i dalje maksimalno zaštite bez povećanja cijene osiguranja odnosno visine premije za osiguranje od automobilske odgovornosti.

Ovim sporazumom, kao i nedavno usvojenim Kodeksom osiguravateljne etike koji su prihvatila sva društva koja su članice Udruženja, želi se još jednom potaknuti aktivnost na konačnom uređenju tržišta osiguranja u Federaciji BiH.

Prihvaćeni sporazum, pored ostalog, tretira slučajeve kršenja Premijskog sistema i Uvjeta za obavezno osiguranje od AO kao što su plaćanje provizija i drugih materijalnih davanja posrednicima u osiguranju iznad visine utvrđene sporazumom; zaključivanje ugovora sa neovlaštenim institucijama i pojedincima (posrednici koji nisu registrovani za poslove posredovanja u osiguranju i sl.); zatim razne vrste neosnovanih davanja osiguranicima itd.

Sporazum su prihvatila i potpisala sljedeća društva:

ASA osiguranje, Bosna Sunce osiguranje, Camelija osiguranje, Croatia osiguranje, Euroherc osiguranje, Grawe osiguranje, Hercegovina osiguranje, Lido osiguranje, Sarajevo osiguranje, Triglav BH osiguranje, Uniqa osiguranje, VGT osiguranje i Zovko osiguranje.

Članice Udruženja svakodnevno se susreću sa gorućim problemom rasta broja neosiguranih i neregistrovanih vozila te će se obratiti Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova kao i kantonalnim MUP-ovima sa ciljem da se pojača preventivna kontrola vozila u prometu i poboljša funkcionisanje stanica za tehnički pregled vozila.

Ovom mjerom bi se spriječilo učešće u saobraćaju neregistrovanih, neosiguranih i tehnički neispravnih vozila što bi direktno uticalo na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i ukupnu visinu isplaćenih naknada za nastale štete, saopćeno je iz Udruženja društava za osiguranje FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti