Izdvajanja za poljoprivredu: Općina Cazin među prvima u Federaciji

20.06.2011. 12:03 / Izvor: eKapija.ba
Izdvajanja za poljoprivredu: Općina Cazin među prvima u Federaciji

U radnoj posjeti Općini Cazin boravio je ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Vladi USK-a, Emdžad Galijašević. Kao domaćin, općinski načelnik Nermin Ogrešević je u kratkim crtama upoznao ministra o aktivnostima općine Cazin u oblasti poljoprivrede.

"Poljoprivredna proizvodnja i uopće sektor poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je vrlo značajan za našu općinu i zauzima posebno mjesto u našim razvojnim planovima. Stoga nas raduje nada u unapređenje saradnje sa višim nivoima vlasti, jer na takav način možemo biti od veće koristi našim poljoprivrednicima", naglasio je Ogrešević.

Ministar se uvjerio da je Općina Cazin, prema izdvajanjima za poljoprivredu, među prvima u Federaciji BiH i da ova izdvajanja imaju trend porasta. Riječ je o podršci proizvodnji mlijeka, povrtlarskoj i plasteničkoj proizvodnji, pa sve do pčelarstva i zdravstvene zaštite životinja. Podrška poljoprivrednicima na području općine Cazin za period 2005.-2010.godina iznosi preko 1,2 miliona KM. Načelnik Ogrešević je još i dodao da će Općina nastaviti sa rastom izdvajanja za poljoprivredu, jer trend rasta proizvodnje i proizvođača jasno pokazuje da se u ovoj oblasti najbrže i najekonomičnije mogu otvarati nova radna mjesta.

"Uspjeli smo isplatiti oko 2 miliona KM podsticaja u ovoj godini, zasad samo za mljekarsku proizvodnju, a Cazin kao najveći proizvođač mlijeka ima i najveću participaciju u raspodjeli podsticaja, jer proizvede preko 25% ukupne količine mlijeka na USK. Značajno mjesto Cazin zauzima i u segmentu uzgoja rasplodnih junica i tovu junadi, a poznato je da Cazin spada u vodeće općine po proizvodnji meda. Svakako treba naglasiti i učešće Cazina u proizvodnji kornišona, jer su cazinski proizvođači plasirali preko 1,2 miliona kg kornišona ili 42% ukupne proizvodnje na Kantonu", objasnio je ministar Galijašević.

Pored nabrojanog može se izdvojiti i podrška Općine brendiranju kestenovog meda, što je sigurno jedan od strateški najvažnijih projekata za oblast pčelarstva. Bilo je riječi i o problemima u oblasti veterinarstva, kao i neisplaćenim štetama poljoprivrednicima u protekloj godini.

Jedan od povoda za ovaj suret svakako je bilo i potpisivanje ugovora za sufinansiranje projekta izgradnje kanalizacionog sistema kroz učešće Kantona u iznosu od 265.000,00 KM iz vodnih naknada, što su svojim potpisima ozvaničili ministar Galijašević i načelnik Ogrešević.

Riječ je o projektu čija je ukupna vrijednost skoro milion KM, a pored Kantona i Općine projekat je podržala i Švicarska agencija za razvoj (SDC) kroz projekat GOV WADE.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti