Poslovni lideri regije u Sarajevu: Nove investicije ključ oporavka

12.11.2010. 16:08 / Izvor: eKapija.ba
Poslovni lideri regije u Sarajevu: Nove investicije ključ oporavka

Privatni sektor je onaj koji vuče privredu naprijed u svim zemljama pa tako i u zemljama Zapadnog Balkana i zbog toga je njegov razvoj od iznimne važnosti, istaknuto je danas na velikom skupu održanom u Sarajevu pod nazivom "Uticaj privatnog sektora na razvoj društva".

Ova tema okupila je u Sarajevu vodeće regionalne poduzetnike iz privatnog sektora Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH koji su razmijenili iskustva o poslovanju i ukazali o dobre perspektive regionalnog povezivanja te na velike potencijale regije za privlačenje investicija.

Nijaz Hastor, osnivač ASA Prevent Grupacije, istaknuo je u svom pozdravnom govoru da je cilj današnjeg okupljanja razmjena iskustava o ulozi privatnog sektora u društvenom i gospodarskom razvoju regije te o izazovima i prilikama koje su pred njima.

Naglasio je da je privatna inicijativa i na lokalnom kao i na višim novoima glavni pokretač razvoja svakog društva , pa i u jugoistočnoj Europi.

Ističe također da kompanije imaju veliki utjecaj na razvoj društva te da im iz tog razloga profit ne može biti jedini cilj te da se one također trebaju fokusirati na građenje društva u svim sektorima.

Investicije od ključne važnosti

Ante Todorić, član uprave Agrokora, jednog od najvećih investitora u BiH, smatra da su ključ gospodarskog oporavka regije nove investicije. "Ova regija ne može dalje bez investicija i pokretanja razvoja. Ključni sektori u kojima regija ima potencijala za to su definitivno turizam, poljoprivreda, energetika, investiranje u infrastrukturu, vodu, te drvnu industriju", kazao je Todorić.

(Ante Todorić)

Prema njegovom mišljenju u ovoj regiji postoji mogućnost za desetke milijardi eura objektivnih investicija. Sve to može stvoriti konkurentnu regiju i generirati dalji razvoj.

"Ukupne investicije Agrokora u zadnjih deset godina premašuju četiri milijarde eura i prvi smo poslodavac u Adria regiji i 18. grupa u centralnoj i istočnoj Europi", kazao je Todorić.

Što se tiče BiH na ovom tržištu su u zadnjih deset godina investirali oko 150 milijuna eura čistog kapitala, a sada imaju više od 330 milijuna eura prihoda i zapošljavaju 5.000 ljudi. "Ovo je najbolji pokazatelj da se u BiH uspješno može investirati ", poručio je Todorić.

Regionalno povezivanje

Na današnjem skupu je ukazano i na dobre perspektive regionalnog povezivanja. Osnivač slovenačke kompanije Strateks Branko Greganovič rekao je da su glavne prepreke razvoja regije pitanja sigurnosti i infrustrukture, ali da su oba ova faktora dominantno pod uticajem politike i međunarodne zajednice.

Zbog toga se, smatra on, poslovna zajednica treba povezati u cilju uspostave konstantnog i sistemtičnog pritiska na političare i međunarodnu zajednicu kako bi se otklonila ova dva uska grla koja sprečavaju razvoj regije.

Iz tog razloga su inicijative povezivanja regionalnih gospodarskih komora, udruženja menadžera te poslodavaca od velikog značaja.

Giulio Moreno, šef ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za BiH, smatra da je budućnost BiH u poduzetništvu i želji za promjenama, a kao bitnim ističe i privlačenje investicija koje su u prošloj godini bile na rekordno niskoj razini.

Inače, skup je održan u povodu obilježavanja 15 godina uspješnog rada ASA Prevent Grupacija, a u sklopu toga je zvanično otvorena i nova poslovna zgrada ove Grupacije u Sarajevu.

Danijela Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti