Informatička pismenost preduslov za pronalaženje posla

29.11.2007. 13:52 / Izvor: Fena
Informatička pismenost preduslov za pronalaženje posla

Informatički edukacijski centar Algebra Edukacija obilježila je prvu godinu poslovanja u BiH.

Tim povodom na konferenciji za novinare u Sarajevu direktor Algebra Edukacije Zlatan Mulabegović naveo je da je održano 1.300 seminara iz devet edukacijskih programa koji su u ponudi. U narednoj godini Algebra Edukacija uvodi nove programe i nastavlja raditi na povećanju informatičke pismenosti građana, naglašavajući važnost informatičke edukacije kao preduslova za pronalaženje posla i napredovanje.

Istraživanje organizacije Algebra i portala Posao.ba pokazala su da čak 80 posto poslodavaca navodi informatičku pismenost kao uslov kod zapošljavanja.

- S razvojem svijesti o upravljanju ljudskim resursima u kompanijama sve je više poslodavaca spremno uložiti u informatičkiu edukaciju onih zaposlenika koji pokazuju želju za obrazovanjem i napredovanjem – kazao je direktor portala Posao.ba Edin Mehić.

Većina kandidata za posao, kako je dodao, zna da je informatička pismenost preduslov za pronalaženje posla, ali manji broj njih zna gdje i kako se obrazovati.

Algebra Edukacija od početka iduće godine počinje sa provedbom programa Cisco Akademije mrežnih tehnologija. U narednoj godini Algebra Edukacija će predstaviti seminare za elektronsko učenje (e-learning) za Microsoft Windows Vistu i Microsoft Office 2007 na bosanskom jeziku.

Trenutno Algebra zapošljava šest osoba i angažuje 25 vanjskih saradnika u svoje dvije poslovnice u Sarajevu i Tuzli, a najavljuje otvaranje trećeg centra u Mostaru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti