Uprkos krizi travnički Olip radi punom parom - Osigurana proizvodnja sve do godišnjih odmora

29.04.2009. 11:32 / Izvor: Dnevni Avaz
Uprkos krizi travnički Olip radi punom parom - Osigurana proizvodnja sve do godišnjih odmora

U vrijeme kada je globalna ekonomska kriza zakucala na vrata brojnih firmi, a broj nezaposlenih u srednjoj Bosni raste iz mjeseca u mjesec, pogoni italijanske grupacije Olip u Travniku rade punom parom.

"Naši kapaciteti su trenutno angažirani 100 posto. Radimo obuću za sezonu jesen-zima 2009. i gotovo sve što proizvedemo ide u izvoz, tačnije u Italiju, odakle se dalje distribuiraju širom Evrope. Mi imamo osiguranu popunjenost kapaciteta sve do godišnjih odmora", potvrdio je Slobodan Borojević, sirektor Olipa.

Ta kompanija u Travniku zapošljava oko 1.000 radnika. Italijanska grupacija ujedno je i najveći investitor na području travničke općine, jer je prije dvije godine izgradila još jedan pogon za proizvodnju obuće.

Međutim, sličnih primjera u Srednjobosanskom kantonu je sve manje, jer se u prva tri mjeseca Službi za zapošljavanje javlja sve više otpuštenih radnika, potvrdio je direktor Službe Josip Tolo.

Prema podacima te službe, krajem marta broj zaposlenih soba je u padu, dok broj nezaposlenih raste. Tako je u prva tri mjeseca evidentirano 2.760 nezaposlenih.

"Mi ove godine svaki mjesec bilježimo porast nezaposlenosti. Zabrinjava veliki broj ljudi koji su otpušteni direktno iz procesa proizvodnje i to u tekstilnoj i drvno-prerađivačkoj industriji, a to su najveći izvoznici. U prva tri mjeseca imamo 178 otpuštenih radnika iz proizvodnje", naglašava direktor Tolo.

Tokom prošlog mjeseca najviše radnika otpustili su FIS iz Viteza, Steel Construction iz Jajca i Termo-gas iz Travnika, dok je najviše u prva tri mjeseca otpustio FIS, više od stotinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti