Pozajmice za brzo pokrivanje troška - Jedna od skupljih bankarskih usluga

12.10.2009. 09:35 / Izvor: Glas Srpske
Pozajmice za brzo pokrivanje troška - Jedna od skupljih bankarskih usluga

Iako su pozajmice jedna od skupljih bankarskih usluga, zbog jednostavne i brze procedure kojom se odobravaju, kašnjenja redovnih primanja i vanrednih troškova, stanovnici Republike Srpske za njima sve češće posežu.

U bankama u RS kažu da je zainteresovanost stanovnika za ovaj bankarski proizvod u ovoj godini u odnosu na prošlu veća.

- Razlog za to je činjenica da putem prekoračenja po tekućem računu klijenti najbrže i najlakše, odnosno skraćenom procedurom odobravanja u odnosu na kredite, dolaze do novca kada im je potreban - kažu u Unikredit banci.

U ovoj banci ističu da se iznos prekoračenja određuje na osnovu klijentove plate, te da je maksimalni iznos pozajmice 10.000 maraka.

- Pozajmica se odobrava u visini jedne klijentove plate, a za specijalne klijente i do visine tri plate. Kamatna stopa na pozajmice iznosi 14,99 odsto na godišnjem nivou - kažu u UniCredit banci.

U Hypo Alpe Adria banci ističu da 50 odsto njihovih klijenata ima mogućnost korišćenja pozajmice, a tu uslugu trenutno koristi oko 25 odsto klijenata banke.

- Broj korisnika pozajmica, u odnosu na lanjski, se povećao. Mjesečna kamatna stopa za podizanje pozajmice iznosi 1,29 odsto - rekli su u ovoj banci.

U Raiffeisen banci kažu da je korišćenje odobrenog prekoračenja po tekućem računu način na koji građani, u slučaju kašnjenja redovnih primanja, pokrivaju svoje troškove.

- Dinamika korišćenja prekoračenja ima sezonski karakter, ali u ovoj godini građani su oprezniji kada se zadužuju i nastoje da svoje finansijske potrebe usklade sa tekućim i očekivanim prihodima - kažu u Raiffeisen banci i dodaju da je maksimalni iznos prekoračenja 10.000, odnosno 3.000 maraka za osobe kojima se prvi put odobrava pozajmica, dok je kamatna stopa na godišnjem nivou 15,99 odsto.

U Hypo banci ističu da pravo na pozajmicu imaju svi klijenti koji imaju otvoren tekući račun u ovoj banci preko kojeg su u posljednja tri mjeseca ostvarili redovan mjesečni priliv. Pravo na pozajmicu u UniCredit banci ima klijent koji prima platu preko tekućeg računa otvorenog u ovoj banci, te ako obezbijedi jednu ličnu mjenicu. U Raiffeisen banci ističu da to pravo imaju svi klijenti banke koji svoja redovna primanja usmjeravaju u ovu banku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti