U Sarajevu otvoren četvrti krug Beacon sheme

24.03.2009. 15:54 / Izvor: Fena
U Sarajevu otvoren četvrti krug Beacon sheme

Svečanom ceremonijom u Sarajevu, 24.03.2009. godine je otvoren četvrti krug Beacon sheme (Bikon shema) u BiH za koju su odgovornost finansiranja i provođenja prvi put preuzele domaće institucije.

Tako će od sada Ministarstvo pravde FBiH i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS-a činiti tijelo za dodjelu Beacon stausa i osigurati većinu sredstava, dok će savezi općina i gradova FBiH i RS-a biti odgovorni za implementaciju.

Kako je saopćio predsjedavajući Savjetodavne komisije BiH Beacon sheme Mirko Lukić, teme četvrtog kruga su turistički potencijali u funkciji lokalnog razvoja, uspostava i korištenje baze podataka u lokalnoj zajednici i upravljanje ljudskim resursima.

Da bi se kvalificirala za Beacon status, općina mora pokazati da je postigla najbolju praksu na osnovu postavljenih kriterija za svaku temu.

Lukić navodi da je program otvoren za sve općine, koje mogu odmah početi s podnošenjem svojih prijava, a rok je 8. maj.

Prijave procjenjuje nezavisna Savjetodavna komisija BiH, na osnovu čijih preporuka nadležna entitetska ministarstva dodjeljuju Beacon status općini.

Beacon shemu u BiH pokrenuli su 2005. godine OSCE misija u BiH i Vijeće Evrope, uz finansijsku pomoć vlada Velike Britanije i Švicarske, radi promoviranja najboljih primjera iz prakse na općinskom nivou vlasti.

Ovaj program je postao integralni dio procesa reforme lokalne uprave, a sticanje Beacon statusa prepoznato je kao prestižna nagrada.

U prva tri kruga sheme, više od 50 posto općina se prijavilo za učešće u programu, a 15 općina su dobitnici Beacon nagrade, od kojih su dvije ovaj status ponijele dva puta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti