Alumina: Nijedan kilogram robe nismo prodali Iranu

16.03.2020. 08:46 / Izvor: Agencije
Alumina: Nijedan kilogram robe nismo prodali Iranu

Iz ove kompanije su reagovali na navode pojedinih medija koji su prenijeli da je “Alumina” pod istragom zbog povezanosti sa iranskim nuklearnim programom.

Kompanija “Alumina” saopštila je juče da, kao kompanija sa oko 500.000 tona izvoza i 150 kupaca širom svijeta, nema, niti je imala kupce robe iz Irana, jer je ova zemlja pod sankcijama Ujedinjenih nacija, te da nijedan kilogram robe koju “Alumina” proizvodi ne prodaje direktno Iranu ili indirektno preko drugih zemalja.

Iz ove kompanije su reagovali na navode pojedinih medija koji su prenijeli da je “Alumina” pod istragom zbog povezanosti sa iranskim nuklearnim programom.

Poslije ovih napisa oglasio se lider SDS-a Mirko Šarović koji je, ne navodeći naziv firme, iznio tvrdnju da se “jedna kompanija u RS-u bavi opasnim poslom i trguje nekim supstancama koje mogu da budu prijetnja velikim silama”. Šarović je iznio i tvrdnju da je sa cijelim poslom upoznat i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"Apelujemo na pojedine medije i domaće političare da “Aluminu” ne dovode u kontekst bilo kakvog nuklearnog programa", saopštili su iz “Alumine”.

Koliki je razmjer medijskih insinuacija i neznanja o proizvodnom programu “Alumine”, navodi se dalje, najbolje govori činjenica da naši proizvodi ni na koji način nisu u funkciji bilo kakvog nuklearnog programa, niti “Alumina” ima kupce iz oblasti vojne industrije.

"Takođe, obavještavamo javnost da je nakon niza molbi iranske ambasade u Sarajevu služba marketinga “Alumine” imala sastanak sa zamjenikom ambasadora za ekonomski sektor kome je predočeno da je Iran pod sankcijama i da nije moguće ostvariti poslovnu saradnju sa firmama iz te zemlje. O ovome odstoje i pismeni dokazi", navode iz “Alumine”.

Pisanje medija i tvrdnje lidera SDS-a da je Milorad Dodik bio upoznat sa navodnom trgovinom demantovao je i ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić koji je poručio da se Šarović služi spekulacijama, nagađanjima i poluistinama.

"Nije znao, niti je učestvovao u trgovini. Dodik je preda mnom tražio da ga povežu sa odgovornim licima iz te kompanije i veoma direktno i precizno zabranio bilo kakav posao sa tom zemljom", rekao je Radončić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti