Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BBM očekuje kompletiranje dokumentacije za istražne radove u Bakovićima

31.03.2014. 16:15 / Izvor: eKapija.ba

Predstavnici kompanije "BBM" iz Sarajeva jučer su posjetili načelnika općine Fojnica Salkana Merdžanića. Kompanija "BBM" je u oktobru prošle godine sa Vladom SBK potpisala Ugovor o dodjeli koncesije za istraživanje zlata na lokalitetu Bakovići u Fojnici, javlja općinski portal.

Sastanku je prisustvovao stručni tim firme "BBM" na čelu sa direktorom Erminom Opertom. Povod za održavanje ovog sastanka bilo je upoznavanje Načelnika o do sada provedenim aktivnostima a koje se tiču dobijanja urbanističke saglasnosti i drugih potrebnih dozvola.

"Nažalost, zbog složenih procedura oko dobijanja dokumentacije još nismo počeli sa radovima. Vjerujemo da ćemo uskoro kompletirati dokumentaciju kako bi što prije krenuli sa istraživačkim radovima", rekao je na sastanku direktor kompanije "BBM" Ermin Operta.

Također, Operta je naglasio da je ova kompanija spremna investirati znatna sredstava u istraživačke radove, oko 26 miliona KM. Ovi radovi će se sastojati od izrade određenog broja istražnih bušotina, rudarskih hodnika, laboratorijskih ispitivanja, tehnoloških analiza itd.

Inače, shodno kantonalnom Zakonu o koncesijama ostvareni prihod od ovakvih projekata se raspoređuje između viših nivoa i lokalne zajednice. Tako, lokalnoj zajednici ide prihod od 60%, a 40% višim nivoima, te postoji mogućnost da budući investitor, osim zapošljavanja lokalnog stanovništva, uloži određena sredstva i u infrastrukturne projekte na ovom području.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti