Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BiH bi uskoro trebala dobiti prvi ugovor o javno-privatnom partnerstvu

15.11.2018. 07:36 / Izvor: Fena

Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona organiziralo je danas prvu dvodnevnu edukaciju za zaposlenike javnih tijela s kantonalnog i lokalnog nivoa s područja ovog kantona za primjenu modela javno-privatnog partnerstva.

U kantonu je identificirano više od 40 potencijalnih projekata ovakve vrste ukupne vrijednosti 340 miliona KM, ali u Bosni i Hercegovini još nije potpisan niti jedan takav projekt iako je zakonski okvir za to uglavnom osiguran.

S druge strane, u svijetu je prepoznat značaj javno-privatnog partnerstva i tako na primjer Sjedinjene Američke Države imaju 300 milijardi dolara uloženih u ovakve projekte, a po projektima javno-privatnog partnerstva ne zaostaju ni Turska, Francuska, Njemačka i Austrija.

Iz konsultantske kuće "Partneria" iz Sarajeva Šemsa Alić pojasnila je da u BiH postoje tri zakona koja su usaglašena s bh. prilikama i to u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu, dok se u ZDK već priprema osam takvih projekata.

"Uskoro će biti potpisan i prvi ugovor iz javno-privatnog partnerstva u Bosni i Hercegovini. Tako da i pored cjelokupne priče o tome i usvojenih zakona mi ćemo tek sada dobiti prvi ugovor o javno-privatnom partnerstvu", dodala je Alić.

U Tuzlanskom kantonu identificirano je 40-ak potencijalnih projekata koje su kandidirali Kanton i lokalne zajednice ukupne vrijednosti oko 340 miliona KM, s osnovnim ciljem da se pokrene investicioni ciklus.

Ministar privrede Tuzlanskog kantona Osman Puškar pojasnio je da je to novac od domaćih investitora i novac koji je potrebno povući stručnim radom iz evropskih fondova te početi o investicionom ciklusu govoriti kao o realnoj stvari, a ne pričati političke priče.

Mentor na projektima javno-privatnog partnerstva u Tuzlanskom kantonu bit će Agencija za investicije i konkurentnost iz Hrvatske koja ocjenjuje, odobrava i prati projekte u toj zemlji. Trenutno se u Hrvatskoj provodi njih 16 u vrijednosti od 338 miliona eura, a najznačajniji je zagrebačka zračna luka.

Iz M.Econa iz Hrvatske Domagoj Dodig pojasnio je da iako ljudi misle da je javno-privatno partnerstvo metoda finansiranja što je u biti netačno jer naime javno-privatno partnerstvo je model nabave javnih projekata.

"U javnosti se često kaže da je model javno-privatnog partnerstva skup i kompliciran model za realizaciju investicijskih projkata, međutim i to je pogrešno jer se radi o vrlo jednostavnom i praktičnom primjeru za provedbu javni, infrastrukturnih projekata", kazao je.

Dodig također pojašnjava da se svi evropski fondovi koji omogućavaju finansiranje javnih infrastrukturnih projekata bez problema mogu kombinirati s modelom javno-privatnog partnerstva.

Podvukao je i da ono što je karakteristično za model javno-privatnog partnerstva u odnosu na ostale modele realizacije projekata je da su proces građenja ili rekonstrukcije objekta kao i proces održavanja povezani u jednom natječaju.

Osim uvoda u javno-privatno partnerstvo na dvodnevnoj edukaciji za zaposlenike javnih tijela bilo je riječi o identificiranju, pripremi prijedloga i provedbi projekata javno-privatnog partnerstva.

Kako je najavljeno, određeni broj zaposlenika kantonalne uprave i lokalnih samouprava će sljedeće godine biti upućen na sedmodnevnu edukaciju u Hrvatsku gdje će na terenu steći uvid u uspješnost projekata javno-privatnog partnerstva.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti