ICS Sarajevo - certifikacijsko tijelo kojem vjeruje i internacionalno tržište

16.07.2019. 11:40 / Izvor: Akta.ba
ICS Sarajevo - certifikacijsko tijelo kojem vjeruje i internacionalno tržište

Institut za certificiranje sistema Sarajevo je jedino akreditirano certifikacijsko tijelo u BiH.

Institut za certificiranje sistema Sarajevo je jedino akreditirano certifikacijsko tijelo u BiH. Kada kažemo "tijelo" misli se na to da Institut nije niti partner, niti zastupnik, niti predstavništvo nekog drugog certifikacijskog tijela. Iza njih je veliko iskustvo u pružanju širokog spektra certifikacijskih usluga s područja standardizacije, certifikacije sistema (ISO 9001, ISO 14001, ISO 27001, ISO 45001, HACCP, IFS, ISO 37001, itd)  upravljanja projektima, praćenja zakonskih propisa, inspekcije kvaliteta i kvantiteta, te čitavog niza edukacijskih programa namijenih malim, srednjim i velikim organizacijama. Privredno društvo ili organizacija kojoj je dodijeljen akreditovan, međunarodno priznat ICS-ov certifikat, stvara povjerenje kod kupaca, otvaraju im se potencijalna nova tržišta, primjenu sistema koriste kao alat za bolje upravljanje, što u većini slučajeva rezultira povećanju profita i stvaranju sigurnog poslovanja.   

Na temu certificiranja kao potvrde o uspješnom zadovoljavanju zahtjeva međunarodne norme, kulturi kvaliteta, važnosti posjedovanja certifikata, te aktivnostima Instituta za Akta.ba govori dr.sc Nedim Čaušević, vanredni profesor i direktor Instituta za certificiranje sisitema (ICS) u Sarajevu.

Koje su trenutne aktivnosti i noviteti Instituta za certificiranje sistema?

- Ono na šta trenutno stavljamo fokus, a pored redovnih svakodnevnih aktivnosti certificiranja i edukacija, jeste proširenje postojećih akreditacija na standarde ISO 45001:2018 (Sistemi upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu), ISO/IEC 27001:2013 (Sistemi za upravljanje sigurnošću informacija) i jako aktuelni standard - ISO 37001:2016 (Sistemi upravljanja za suzbijanje podmićivanja). 

Ovim poslovnim poduhvatom ICS postaje prvo i jedino domaće akreditovano certifikacijsko tijelo koje može pružiti kompletnu certifikaciju Sistema upravljanja praćenu vlastitim kadrovima i tehničkim ekspertima iz raznih oblasti

Vi ste prvo domaće akreditovano certifikacijsko tijelo koje je dobilo i evropsku akreditaciju. Na šta ste posebno posebni?

U našem radu rukovodimo se ključnim kriterijem – zadovoljstvo klijenta prije svega. Znanje, suradnja s najboljima, sistemska edukacija naših kadrova te primjena najnovijih suvremnih postupaka i znanstvenih dostignuća omogućavaju nam dugogodišnji opstanak i sve veću prepoznatljivost na tržištu. Naša posebna snaga su naši mladi stručnjaci i njihov predan odnos prema radu. Rekli bismo da su to stvari koje nas izdvajaju i razlikuju od drugih. Svjesno smo postavili visoke standarde i poduzimamo sve potrebne korake kako bismo ih očuvali i unaprijedili. 

Vjerujemo da je pokretač našeg uspjeha potpuna predanost i strast koju ulažemo u sve što radimo. Naglasili bismo da ICS-ovi akreditirani certifikati, imaju apsolutno istu vrijednost kao i oni certifikati koji su izdati na njemačkom, hrvatskom ili bilo kojem drugom tržištu. 

Jesu li vaši klijenti samo iz BiH, ili iz drugih zemalja? Na kojim ste tržištima prisutni?

- Institut za certificiranje sistema stekao je vrlo renomirane klijente koji dolaze iz svijeta medicine, IT tehnologije, hotelijerstva sa naglaskom na veoma luksuzne hotele, pa sve do manjih ali ne manje vrijednih super - kreativnih preduzeća, preko srednjih do velikih sistema u domaćem ili stranom vlasništvu. Na sve njih jako smo ponosni. Iako certificiramo i educiramo menadžere u široj regiji BiH, prisutni smo i na inostranom tržištu pa su tako naši klijenti i iz Makedonije, Njemačke, Crne Gore, Srbije, Turske, itd. 

 

 

Kako ocjenjujete sistem certificiranja u BiH i koliko smo blizu evropskim zemljama i njihovim trendovima?

- Svaka država i ekonomija u tranziciji, kakva je i sama BiH, u kreiranju globalnog tržišta, mora da podrazumijeva internacionalnu orijentaciju rušeći sve barijere, uvođenjem novih tehnologija, okreće se strategijama koje su okrenute kupcima i korisnicima, čineći konkurentnost snažnijom više nego ikada do sada. 

Međutim, još uvijek postoji jedan manji broj menadžera kompanija, naročito načelnika općina pa čak i predstavnika Vlade Kantona, koji još uvijek nisu dovoljno informisani šta je zapravo standard i koji su benefiti njegove primjene, a posebno kada je riječ o prednostima i značaju certifikacije kod domaćeg akreditiranog certifikacijskog tijela. Često se isti, a pri odabiru certifikacijskog tijela rukovode politikom ili poznanstvima i time daju prednost drugim certifikacijskim kućama, pretežno inostranim predstavnicima ili zastupništvima, koja često bivaju lišena svih obaveza u BiH, a smim time i transparentnosti rada?! 

Koliki je značaj posjedovanja ISO certifikata za određeni proizvod/uslugu ?

- Unapređenje postojećeg rada, povećanje kvaliteta poslovanja, povećanje efikasnosti i rad uz stalni napredak, uspostava konzistentnog sistema odgovornosti i ovlaštenja, povećanje zadovoljstva korisnika, umrežavanje s institucijama koje su orijentirane ka kvalitetu u BiH, regiji i EU samo su neki od razloga zašto imati ICS-ove certifikate. Sticanje našeg akreditiranog certifikata predstavlja prvorazredni cilj za svaku instituciju koja drži do svog imidža i osigurava tehnološku i naučnu bazu.  

Što se tiče stručnih edukacija bitno je naglasiti da je u proteklih sedam godina, kroz ICS-ov neformalni oblik sticanja znanja i vještina prošlo više stotina menadžera, poduzetnika, vlasnika preduzeća, vođa projekata i djelatnika niza najboljih regionalnih preduzeća. Stizali su nam menadžerski timovi ne samo iz BiH, nego i iz Zagreba, Beograda ali i iz susjednih zemalja. Neke od najuspješnijih firmi koristile su naš tzv "Afterwork" kao poligon cjeloživotnog učenja za svoje najtalentiranije djelatnike.

Koliki je broj kompanija u BiH koje posjeduju ISO certifikat?

Danas, u BiH na žalost, još uvijek ne postoji institucija ili jedinstvena baza koja bi mogla sa sigurnošću reći tačan broj kompanija koje posjeduju ISO certifikate. Mi možemo govoriti o ICS - u i činjenici da je naš tržišni udio u BiH sada već preko 54 % i isti kontinuirano raste.  

Faktički svaki drugi certifikat za sisteme upravljanja u BiH je uručen od strane ICS, na što smo jako ponosni! 

U kojim oblastima kompanije najčešće koriste sistem certificiranja i da li se standardi u BiH primjenjuju na dobrovoljnoj osnovi?

- U suvremenom poslovanju implementiraju se standardi s ciljem zaštite korisnika ili kupca proizvoda, kako bi za uložena sredstva uvijek dobio istovrijedne usluge ili proizvode. Postoje i oni menadžeri koji imaju razvijenu svijest o značaju certificiranja kod ICS- a te su se isti uglavnom odlučili na HACCP ali i ostale generičke standarde (ISO 9001, ISO 14001 itd). Standardi nisu obavezni i njihova primjena najčešće se temelji na dobrovoljnosti. Izuzetak je kada se radi o lijekovima i medicinskim sredstvima. Osnovni problem koji BiH ima jeste činjenica da nemamo dovoljno razvijenu svijest ili nismo dovoljno educirani o prednostima certificiranja pa se često miješaju termini vezani za akreditaciju, certifikaciju itd.

Koliko je prisutna kultura kvaliteta u našoj zemlji?

- Institut za certificiranje Sistema se kroz svoju praksu uvjerio da kultura kvaliteta u našoj zemlji nije na zavidnom nivou. Međutim, osvrnuvši se par godina unazad primjetno je da se na svim strukturama, od lokalne zajednice pa do nešto većih instance, preko srednjih i velikih organizacija budi svijest, što je pozitivan signal da se u bliskoj budućnosti može očekivati napredak u odnosu na početnu tezu. Ne samo kulturu kvaliteta, već kulturu općenito, neophodno je izgrađivati već u predškolskim institucijama nevezano za standarde koji to propisuju, što bi naše društvo trebalo promptno implementirati.

U okviru svog poslovanja radite i edukaciju te ste dobili i prve akreditovane Lead Auditore za ISO/IEC 27001:2013. Kakve su aktivnosti na tom polju?

- Da, ICS provodi edukacije iz različitih oblasti, samostalno ali i sa drugim institucijama kao što su Privredna komora Kantona Sarajevo, komora Sanitarnih inžinjera, i drugi. 

Kao što Vam je poznato naša BiH ima dovoljno pametnih, školovanih, edukovanihi kompetentnih ljudi, pa u prilog tome govori i naš primjer. Pored toga što edukujemo sve zainteresovane koji žele postati Interni ili vodeći auditori prema ISO standardima, kao i HACCP menadžeri, kontinuirano radimo i na internoj i eksternoj edukaciji vlastitih kadrova, te tako unapređujemoi znanje iz oblasti akreditacionih standarda. 

Nedavnom stručnom obukom naše osoblje je steklo akreditovane certifikate za Vodeće auditore iz oblasti  ISO/IEC 27001:2013, Sistem upravljanja bezbijednošću informacija i LA ISO 37001:2016Sistem upravljanja protiv podmićivanja, čime smo spojili dva veoma zahtjevna standarda. 

Ovo je samo jedan od koraka naprijed za apliciranje za proširenje Akreditacije za pomenute oblasti, što su i naše trenutne aktivnosti. Ljestvicu gore podigli smo i aplicirajući za proširenje postojeće akreditacije na područje Zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, gdje smo u mogućnosti ponuditi Akreditovanu certifikaciju organizacijama koje su implementirale standard ISO 45001:2018 (ranije pozantiji kao OHSAS 18001). 

Mi sada imamo zasigurno najkompetentniju ekipu za certificiranje sistema upravljanja, u prilog čemu govori činjenica da je sve veći broj kompanija iz EU zainteresovan za naše usluge. Sa ovim poslovnim poduhvatom smanjili bismo postojećim ali i potencijalnim klijentima ukupne troškove oko certifikacije, jer više nema potrebe za angažmanom skupih stranih stručnjaka iz ovih oblasti,  jer imamo vlastite, čime smo još jednim korakom bliže Europskoj BiH.

U skladu s tim, koji su planovi Instituta za naredni period, šta će biti fokus vašeg djelovanja?

- Kao što sam već pomenuo INSTITUT ZA CERTIFICIRANJE SISTEMA – Sarajevo je provodeći tekuće certifikacijske i nadzorne aktivnosti kod naših klijenata, gdje nam svakodnevno stižu i novi zahtjevi za ponude, edukacijske programe, konferencije i redovne dnevne sastanke, u završnoj fazi proširenja akreditacija na međunarodne standarde. Cilj nam je zadržati poziciju lidera u pružanju certifikacijskih i edukacijskih usluga, pružiti priliku i angažovati što više mladih ljudi i domaćih stručnjaka iz raznih oblasti bez kojih nije moguće realizovati certificiranje sistema, bez obzira na tehnički i tehnološki kapacitet, spremno odgovorili izazovima današnjice, poboljšanju kvaliteta usluga, procesa i sistema.  

Uobičajena je izjava koja kaže da organizacija vrijedi onoliko koliko vrijede njeni zaposlenici. Njihov kontinuirani napredak i usavršavanje je obavezujući proces jer su ljudi glavni promotori i pokretači poslovnih aktivnosti. Vjerujemo da se elementi kvaliteta mijenjaju odnosno razvijaju kroz vrijeme, tako će se mijenjati i svjest koja predstavlja temelj kvaliteta ali opstanka drušva u cjelini.  

Seida Bijedić 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti