Živinice: Od hobija do vlastitog biznisa

11.09.2019. 08:26 / Izvor: Akta.ba
Živinice: Od hobija do vlastitog biznisa

Živiničanke su biznise pokrenule u oblasti ugostiteljstva, zanata, poljoprivrede, uslužnih djelatnosti i proizvodnje eko povrća.

Žene preduzetnice, koje su u Domu kulture Šerići predstavile svoje delicije, modne kolekcije i ručno rađeni nakit, jučer su posjetili ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson i direktorica Misije USAID-a u BiH Nancy J. Eslick.

Živiničanke su biznise pokrenule u oblasti ugostiteljstva, zanata, poljoprivrede, uslužnih djelatnosti i proizvodnje eko povrća, a u narednih godinu dana kroz Fond će im biti pružena finansijska i mentorska podrška u pokretanju i održavanju biznisa.

Trenutni biznis za mnogo od njih bio je hobi koji su uz podršku Fonda pretvorile u prosperitetan biznis koji bi uskoro mogao ponuditi i nova radna mjesta.

"U početku sam pravila slatke namaze od malina koje sam sama proizvodila, a sada sam svim sezonskim radnicima osigurala stalna primanja. Nećemo više ovisiti o sezoni jer ćemo namaze i zimnice praviti tokom cijele godine", poručila je Kadira Ahmetović, jedna od korisnica fonda.

Podršku u pokretanju biznisa dobila je kroz Fond za preduzetništvo marginaliziranih žena koji je USAID-ov Program podrške marginaliziranim ženama (USAID/PPMG) pokrenuo u saradnji sa lokalnim zajednicama, a kojim se nastoje stvoriti prilike za održivi razvoj preduzetništva marginaliziranih grupa žena poticanjem na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u preduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta.

USAID/PPMG u saradnji sa Gradom Živinice osigurao je 100.000 KM za pružanje  podrške u pokretanju i razvoju četrnaest biznisa za žene iz marginaliziranih grupa, 

Preduzetnicce koje su danas predstavile domaće džemove, modnu odjeću sa tradicionalnim bh. Motivima ručno rađeni nakit u budućnosti bi trebale biti inspiracija mlađim naraštajima u preduzimanju inicijative i ulazak u svijet biznisa.

Podrška u razvoju biznisa pružena je ženama s invaliditetom, majkama osoba s invaliditetom, ženama iz ruralnih područja, žrtvama nasilja te nezaposlenim mladim ženama, a ugovori će već sutra biti potpisani i sa devet žena, korisnica Fonda u Žepču.

Rezultati dosadašnjeg djelovanja Fonda u 18 lokalnih zajednica u BiH vidljivi su kroz oko 160 pokrenutih biznisa koji i dalje rastu, značajno povećanje kućnog budžeta i otvaranje novih radnih mjesta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti