Ukidaju se sudske takse na izdata uvjerenja u RS-u

27.09.2019. 11:10 / Izvor: Fena
Ukidaju se sudske takse na izdata uvjerenja u RS-u

Šesta redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) nastavljena je danas u Banjoj Luci raspravom o Nacrtu zakona o izmjeni Zakona o sudskim taksama.

Šesta redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) nastavljena je danas u Banjoj Luci raspravom o Nacrtu zakona o izmjeni Zakona o sudskim taksama. Primjenom zakona predviđa se ukidanje sudske takse na podneske za izdavanje uvjerenja, a s ciljem ukidanja neporeskih davanja.

Ministar pravde RS-a Anton Kasipović je rekao da se pristupilo izmjenama Zakona o sudskim taksama radi ukidanja sudske takse za podnesak kojim se traži uvjerenje (5 KM) i sudske takse za izdato uvjerenje (10 KM), a na inicijativu Advokatske komore RS-a.

Resorno ministarstvo je ocijenilo da je inicijativa opravdana, s obzirom na to da se ukidanjem ovih sudskih taksa neće znatno uticati na smanjenja javnih prihoda, a izbjeći će se gužve na šalterima, smanjiti broj telefonskih poziva, te povećati efikasnost rada sudova i olakšati pristup sudovima, jer će stranke putem jedinstvenog pristupnog koda, na koji se ne bi morala plaćati sudska taksa, moći dobiti informacije o predmetu.

Poslanici su sinoć obavili raspravu o nacrtimu zakona o inspekcijama RS-a, električnoj energiji, te, između ostalog, o javnim putevima. U parlamentu je danas i dan za glasanje o razmatranim tačkama u protekla tri dana.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti