Osigurano više od 14 miliona eura za tretman otpadnih voda u Gradišci

15.10.2019. 12:35 / Izvor: Fena
Osigurano više od 14 miliona eura za tretman otpadnih voda u Gradišci

Njemačka razvojna banka (KfW) i Švicarska razvojna agencija (SECO) osigurale su više od 14 miliona eura grant sredstava.

Njemačka razvojna banka (KfW) i Švicarska razvojna agencija (SECO) osigurale su više od 14 miliona eura grant sredstava kojima će biti finansirano rješenje pitanja prikupljanja i tretmana otpadnih voda u Gradišci.

Ovjerili su to danas svojim potpisima u Sarajevu ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić i projekt menadžer KfW-a Stephan Raabe.

Kako je istaknuto nakon potpisivanja, ugovore će implementirati KfW, agencija s kojom, kazao je Bevanda, postoji dugogodišnja saradnja, napominjući da su u fokusu njihove pažnje društveno korisni projekti.

Državni ministar izrazio je zadovoljstvo jer postoji sve više ugovora o grantu i oni su posebno korisni za lokalne zajednice i projekte koji se odnose na život običnog čovjeka i njihove svakodnevne potrebe.

Ministrica Vidović najavila je da će projekt biti zasigurno uspješno realiziran na području općine Gradiška što će doprinijeti boljem životu ljudi u cijeloj regiji, a ne samo u općini gdje se projekt implementira.

Napomenula je da Republika Srpska s KfW-om ima odrađene projekte u okviru preduzeća Elektroprivreda, a do kraja ove godine trebao bi biti potpisan i sporazum o energetskoj efikasnosti što će biti velika pomoć RS-u i mjestima gdje će se implementirati.

Projekt menadžer KfW-a Stephan Raabe pojasnio je da s trenutačnim portfolijom od 12 projekata vrijednosti 418 miliona eura dodajući još 52 miliona eura od drugih donora, finansijska saradnja koju implementira KfW čini Njemačku najvećim bilateralnim donatorom u BiH.

Kada je u pitanju projekt u Gradišci, Raabe naglašava da nakon projekata prečišćavanja otpadnih voda provedenih u Bihaću i Zenici, ovaj projekt u Gradišci još jedan je korak ka uvođenju modernog sistema prečišćavanja otpadnih voda koji je u skladu s evropskim standardima.

Kako je istaknuto danas 22.000 građana Gradiške bit će direktni korisnici projekta kojima će biti osigurano bolje i zdravije životno okruženje u gradu, a projekt doprinosi i ostvarivanju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija koji se odnose se na čistu vodu i sanitarne uvjete te očuvanje klime.

Ovim projektorom, potvrdio je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, građani će dobiti uređen sistem za prikupljanje otpadnih voda i njihovo prečišćavanje koji će ujedno doprinijeti i zaštiti životne sredine i vodoizvorišta koje služi za snabdijevanje vodom cijelog prostora Gradiške.

Sredstva će biti utrošena za rekonstrukciju primarnog kanalizacionog voda, njegovu dogradnju, izgradnju gradskog pročistača te izgradnju 30 kilometara sekundarne kanalizacione mreže.

Ugovore o grantu potrebno je da ratificira Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, zbog čega je izražena nada da će se to i dogoditi ubrzo kako bi implementacija projekta počela što prije i završila se u naredne tri godine koliko je i predviđeno za realizaciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti