Pravna zaštita u postupcima javnih nabavki pred Uredom za razmatranje žalbi

26.12.2019. 13:44 / Izvor: Akta.ba
Pravna zaštita u postupcima javnih nabavki pred Uredom za razmatranje žalbi

Revizija je provedena s ciljem da se utvrdi da li Ured za razmatranje žalbi BiH efikasno poduzima aktivnosti.

Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine je proveo reviziju učinka na temu "Pravna zaštita u postupcima javnih nabavku pred Uredom za razmatranje žalbi BiH".

Revizija je provedena s ciljem da se utvrdi da li Ured za razmatranje žalbi BiH efikasno poduzima aktivnosti s ciljem poboljšanja kvaliteta pravne zaštite u postupcima javnih nabavki.

"Provedena studija revizije učinka je pokazala da Ured nije iskoristila sve mogućnosti koje mu stoje na raspolaganju da bi osigurao kvalitetnu pravnu zaštitu u svim slučajevima rješavanja žalbi u postupcima javnih nabava. Pravodobnost rješavanja žalbi u postupcima javnih nabava nije uvijek osigurana. Procedure za ujednačavanje postupanja Uredu donošenju odluka po žalbama nisu usvojene, što doprinosi donošenju neujednačenih odluka po istim ili sličnim žalbenim navodima između sjedišta i filijala Ureda za razmatranje žalbi. Dostupnost utvrđene sudske prakse osoblju koje rješava žalbe je ograničena, razmatranje i proučavanje sudske prakse između svih članova nije osigurana. Nivo transparentnosti relevantnih podataka iz žalbenih postupaka je niska", saopšteno je iz Ureda za reviziju.

Izvještaj revizije učinka sadrži preporuke upućene Uredu za razmatranje žalbi BiH, čija bi implementacija, prema mišljenju Ured za reviziju, doprinijela poboljšanju kvaliteta pravne zaštite u postupcima javnih nabava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti