Od otpada do posla

17.02.2020. 07:49 / Izvor: Akta.ba
Od otpada do posla

Značaj projekta su prepoznali i u Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS koji je usvojio program realizacije projekta.

Kompanija “Elektro Tim“ Banjaluka, inače lider na području Bosne i Hercegovine u izradi inovativne dekorativne rasvjete i ukrasa za novogogodišnje i praznično ukrašavanje javnih površina (parkovi, trgovi, ulice) i objekata, osmislila je projekat pod nazivom “Od otpada do posla”, piše mreza-mira.net.

Osnovni cilj projekta je da se plastični ambalažni otpad, koji kod nas završava na deponijama, ali se veoma često može vidjeti i na obalama rijeka i na drugim mjestima u prirodi, reciklira i upotrijebi u druge namjene. Podizanjem javne svijesti da se od jednom upotrebljenog materijala, koji je sada veliki zagađivač životne sredine, napravi nešto sasvim novo i realizacijom ovog projekta daje se mogućnost da se pokrenu lokalne zajednice radi prikupljanja i pripreme ovog materijala. Na ovaj način se, u ovim lokalnim zajednicama, otvara mogućnost zapošljavanja stanovništa na poslovima tzv “zelene ekonomije“ sa posebnim akcentom na socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

Namjera autora projekta je da se u što većoj mjeri ovakav otpad iskoristi za izradu dekorativne rasvjete i novogodišnjih ukrasa, a za ovu godinu je planirano da se prikupi oko 90.000 plastičnih boca i proizvede oko 500 ukrasa od otpadnog materijala.

Jedan od značajnih segmenata programa je slanje pisma namjere u lokalne zajednice, izrada Anketnih listova i anketiranje lokalnih zajednica, odnosno obilazak lokalnih zajednica i profesionalno fotografisanje javnih prostora. Ove aktivnosti su neophodne radi izrade projekata novogodišnjeg ukrašavanja koje bi odabrane lokalne zajednice dobile besplatno, odnosno promocije i predstavljanja široj javnosti projekta “Od otpada do posla” .

Na osnovu Sporazuma o saradnji sve navedene aktivnosti će tokom narednih mjeseci realizovati Centar za promotivne i kulturne djelatnosti “Primera MLLL“ Banjaluka.

Inače, značaj projekta su prepoznali i u Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS koji je usvojio program realizacije projekta “Od otpada do posla” i obezbjedio dio potrebnih finansijskih sredstava za njegovu realizaciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti