Kućni otpad

Sigurnost hrane im problem: Zašto tegle nisu povratna ambalaža

22.02.2023. 08:17 / Izvor: Glas Srpske
Tegle

Jedino su velike pivske flaše povratna ambalaža od stakla. Ostale flaše i tegle, te sva staklena ambalaža veoma često završi u kontejnerima za kućni otpad, koji se odvozi na deponiju.

Jedino su velike pivske flaše povratna ambalaža od stakla. Ostale flaše i tegle, te sva staklena ambalaža veoma često završi u kontejnerima za kućni otpad, koji se odvozi na deponiju.

Kada je u pitanju zakonsko rješenje, u Ministarstvu za ekologiju Republike Srpske za Srpskainfo kažu da je data mogućnost obvezniku sistema da sam izabere da li će ambalaža koju stavlja u promet biti povratna ili ne. Ako ambalaža nije povratna, plaća naknadu jer je, po načelu zakona, zagađivač.

Zbog čega su samo pivske flaše od pola litra povratna ambalaža? Proizvođači pića i hrane tvrde da neke proizvode i ne bi mogli ponovo da pakuju u korištenu ambalažu zbog propisanih zdravstveno-bezbjednosnih standarda, drugi da je to izuzetno teško i skupo organizovati, a pojedini kažu da ne mogu to da rade jer većinu proizvoda izvoze.

Ladislav Vasilišin, profesor na Tehnološkom fakultetu  Univerziteta Banjaluka, na Katedri za prehrambene tehnologije i industrijske biotehnologije, za Srpskainfo kaže da je najveći problem sigurnost.

"Povratna ambalaža zahtijeva posebne mjere i proizvođači bježe od toga. Osamdesetih godina, sjećam se, u bivšoj državi, u pivu je nađen čep, čak i gušter", kaže Vasilišin.

Sva staklena ambalaža, izuzev većih pivskih boca, kod nas, kako kaže, završi na deponijama jer nemamo ni otkupa ni recikliranja staklenog otpada.

"Kod nas nema reciklaže. Tu je problem prikupljanja jer za to treba puno ruku. Prikupljanje reciklažnog otpada je na mnogo niskom nivou", navodi Vasilišin.

Po posljednjim dostupnim podacima, na račun Fonda za zaštitu životne sredine RS je u 2021. godini uplaćeno 425.576 KM na ime naknade za zagađivanje životne sredine ambalažnim otpadom.

RJEŠENJA FONDA

Po osnovu podnesenih godišnjih izvještaja proizvođača, uvoznika, pakera/punioca i isporučioca za 2021, Fond za zaštitu životne sredine izdao je ukupno 156 rješenja obveznicima, kojima su utvrđene obaveze plaćanja naknade za opterećivanje životne sredine ambalažnim otpadom, i operateru, kojima su utvrđene obaveze plaćanje naknade za opterećivanje životne sredine ambalažnim otpadom za 2021. godinu, podaci su Fonda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti