Potrebno utvrditi zajednički stav prema Briselu

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Potrebno utvrditi zajednički stav prema Briselu

Vasić je podsjetio da su predstavnici EU, koji pregovaraju i u ime Zagreba, zatražili od BiH da uvede bescarinske kvote za određene vrste proizvoda koje je Hrvatska u značajnoj mjeri izvozila na naše tržište, izražavajući uvjerenje da bh. pregovarači neće popuštati kod tih stavki.

21.03.2013. 08:19 Izvor: / Nezavisne novine

 

Predstavnici BiH skup zemalja regionalne zone slobodne trgovine - CEFTA u Sarajevu treba da iskoriste za utvrđivanje zajedničkog stava prema Briselu i Zagrebu naspram efekata predstojećeg ulaska Hrvatske u EU 1. jula, smatraju u Spoljnotrgovinskoj komori (STK) BiH. Komentarišući započeti strateški sastanak CEFTA u Sarajevu, kojim predsjedava BiH, potpredsjednik STK Nemanja Vasić rekao je da bh. zvaničnici ne smiju "iskakati" od stava ostalih zemalja regiona.

"Iskakanjem samo jedne članice CEFTA, u smislu carinskog oslobađanja uvoza iz Hrvatske i EU, praktično bi se narušio taj sporazum, jer bi moglo doći do manipulacija u trgovinskoj razmjeni s obzirom na to da ne bi svi imali isti status. Preduzeća iz BiH nisu ni približno na nivou konkurentnosti sa hrvatskim firmama i nema razloga da im dajemo bilo kakve koncesije koje neće imati u drugim zemljama CEFTA", istakao je Vasić. Zagreb, naime, već duže vrijeme lobira u Briselu da i poslije ulaska u EU zadrži dosadašnji bescarinski status u trgovini sa BiH, koji trenutno imaju kao potpisnici CEFTA, u želji da izbjegnu sudbine Slovenije, koja je nakon ulaska u EU 2004. godine izgubila značajan dio bh. tržišta.

Vasić je podsjetio da su predstavnici EU, koji pregovaraju i u ime Zagreba, zatražili od BiH da uvede bescarinske kvote za određene vrste proizvoda koje je Hrvatska u značajnoj mjeri izvozila na naše tržište, izražavajući uvjerenje da bh. pregovarači neće popuštati kod tih stavki. Otvaranjem tržišta domaće firme bi se suočile ne samo sa konkurencijom našeg zapadnog susjeda, već i cijele EU, i to sa visokosubvencionisanom robom, s čime bi Hrvatska bila u prednosti.

Delegacija BiH je, sa druge strane, zatražila od Brisela da poveća izvozne kvote za bescarinski izvoz bh. proizvoda, prvenstveno ribe, šećera i vina. Zatraženo je povećanje godišnjih izvoznih kvota za ribu i to na 5.000 tona za pastrmku, 1.000 tona za šarana, 3.000 tona za konzervisane srdele i 2.000 tona za konzervisane inćune, zatim 50.000 tona za šećer i 43.000 hektolitara za vino. Izvozne kvote za EU koje ima BiH trenutno su nedovoljne za mogućnosti domaćih proizvođača u bescarinskom izvozu na evropsko tržište.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopšteno je da strateški sastanak CEFTA u Sarajevu ima za cilj rješavanje otvorenih pitanja i pravovremenu raspravu o strateški važnim pitanjima za buduće sprovođenje CEFTA sporazuma.

Na sastanku se razmatraju pitanja funkcionisanja Sekretarijata CEFTA nakon 2014. i potpisivanje dodatnog protokola u vezi s novim depozitarom sporazuma s obzirom na to da će nakon ulaska Hrvatske u EU to preuzeti Albanija. Kako je navedeno, biće razmatrana i pitanja sprovođenja ministarske odluke koja se odnosi na nostifikaciju o šemama državne pomoći u skladu s članom 21. sporazuma te druga vezana pitanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti