Sanitarni inspektori odbijaju izdavati rješenja o samoizolaciji?

03.11.2020. 14:43 / Izvor: Akta.ba
Sanitarni inspektori odbijaju izdavati rješenja o samoizolaciji?

UPFBiH traži provjeru navoda da sanitarni inspektori u kantonima odbijaju izdavati rješenja o samoizolaciji, kako bi teret bolovanja snosili poslodavci, a ne nadležne institucije.

Određeni broj članica požalio se Udruženju poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine na postupanje kantonalnih sanitarnih inspekcija, naročito na području Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona. Naime, prema njihovim tvrdnjama, sanitarni inspektori odbijaju izdavati rješenja o samoizolaciji osobama koje su pozitivne na koronavirus ili su bile u direktnom kontaktu sa zaraženim osobama i upućuju ih kod ljekara da otvore redovno bolovanje. 

"Pozivamo nadležne istitucije da ustanove da li su navodi naših pojedinih članica tačni. Ukoliko se pokaže da su navodi tačni, takvo postupanje smatramo neprihvatljivim jer kada sanitarni inspektor izda rješenje o samoizolaciji, teret odsustva radnika sa posla snosi država. A kada ljekar izda rješenje o bolovanju, teret plaćanja bolovanja plaća poslodavac.  Tako da u uvjetima  ogromnih posljedica ekonomske krize izazvane pandemijom COVID-19 koje  privrednici i njihovi uposlenici u FBiH najdirektnije osjećaju ovo predstavlja još jedan dodatni namet na privredu i poslovanje. Umjesto da se koliko-toliko olakša poslovanje privrednim subjektima u ionako teškim uvjetima, nadležne institucije stalno kreriaju nova opterećenja i parafiskalne namete koji dodatno otežavaju položaj uposlenika i poslodavaca u realnom sektoru", naglašavaju iz UPFBiH. 

Iz UPFBiH podsjećaju da je npr. u Kantonu Sarajevo sredinom marta iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo pojašnjeno  da, ukoliko se na osnovu epidemiološke procjene osobi preporuči kućna izolacija ili izda rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor, podaci se upisuju u posebnu bazu podataka, a bolovanje otvara nadležni ljekar.

"Troškovi bolovanja zbog preporučene izolacije i stavljanja pod zdravstveni nadzor idu na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja, na osnovu člana 42 i člana 57 Zakona o zdravstvenom osiguranju("Sl. novine FBiH", br. 30/1997, 7/2002, 70/2008, 48/2011, 100/2014 - odluka US i 36/2018)", rečeno je tada iz ZZO KS. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti