Bosna i Hercegovina naručila više od milion vakcina za COVID-19

12.11.2020. 14:08 / Izvor: Akta.ba
Bosna i Hercegovina naručila više od milion vakcina za COVID-19

Ministarstvo civilnih poslova još jednom apeluje na poštivanje preporuka i mjera koje su na snazi u nadi da ćemo poštivanjem ovih mjera zaustaviti širenje virusa.

Ministarstvo civilnih poslova BiH oglasilo se povodom nabavke lijekova i medicinskih sredstava za sprečavanje širenja i liječenje bolesti COVID-19. Kazali su da je naručeno više od milion vakcina za 20 posto populacije.

"Ministarstvo civilnih poslova, sukladno zakonom definiranim nadležnostima, realizira aktivnosti na nabavci zdravstvenih protumjera i vakcina. S tim u vezi potpisan je Ugovor između Bosne i Hercegovine i Globalnog saveza za vakcine o nabavci za stanovnike BiH. Temeljem tog principa potpisan je i Sporazum o zajedničkoj javnoj nabavci medicinskih protumjera", kazali su.

Istaknuto je da je Ministarstvo civilnih poslova sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnim ministarstvom zdravstva i Odjelom za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta usaglasilo međusobna prava i obaveze u vezi nabavke vakcina putem mehanizma za globalni pristup vakcinama za sprečavanje bolesti COVID-19 i zajedničke javne nabavke medicinskih protumjera.

"Bosna i Hercegovina se potpisivanjem ugovora sa Globalnom alijansom za vakcine ubilježila da će među prvim zemljama u svijetu dobiti vakcine protiv bolesti COVID-19. Naručeno je 1.232.000 doza potencijalne vakcine za 20 posto populacije uz sveobuhvatni prosjek cijena po dozi od 10,55 američkih dolara", saopćeno je.

Iz ministarstva navode da će Bosna i Hercegovina imati iste mogućnosti za nabavku vakcine kao i ostale zemlje potpisnice Ugovora i u narednom periodu se očekuju dalja obavještenja Svjetske zdravstvene organizacije, Globalne alijanse za vakcine (GAVI) i Koalicije za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI) o potencijalnim proizvođačima cjepiva i rokovima za isporuku, a transparentnost ovog procesa garantiraju Svjetska zdravstvena organizacija, GAVI i CEPI.

"U okviru Sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavci zdravstvenih protumjera, koji se primjenjuje u slučajevima ozbiljnih prekograničnih prijetnji javnom zdravlju omogućavajući zajedničku kupovinu lijekova, medicinske opreme i potrepština, trenutno se realiziraju aktivnosti nabavke lijeka Remedesivir. Primjenom alokacijskog ključa Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, koji podrazumijeva praćenje posljednjih sedmičnih stopa hospitalizacije, Evropska komisija je Bosni i Hercegovini za prvi mjesec dodijelila 1.794 od traženih 2.400 ampula lijeka Remdesivir", kazali su iz Ministarstva civilnih poslova.

Ministarstvo civilnih poslova još jednom apeluje na poštivanje preporuka i mjera koje su na snazi u nadi da ćemo poštivanjem ovih mjera zaustaviti širenje virusa.

Podjednako apeluje na strpljenje za nabavku vakcina podcrtavajući da je Ministarstvo civilnih poslova učinilo savjesno i odgovorno sve korake za preveniranje širenja zaraze COVID-19.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti