BiH za dozu vakcine izdvaja 16,4 KM

08.12.2020. 07:40 / Izvor: Akta.ba
BiH za dozu vakcine izdvaja 16,4 KM

Iz Ministarstva su potvrdili da je naručeno 1.232.000 doza potencijalne vakcine za 20 odsto populacije uz sveobuhvatni prosjek cijena po dozi od 10,55 dolara /oko 16,4 KM/.

Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara saopštilo je danas da je Ugovor između BiH i Globalnog saveza za vakcine jedini mehanizam nabavke vakcine protiv Covida 19 u kojem u ovom trenutku učestvuje BiH.

"BiH će imati iste mogućnosti za nabavku vakcine kao i ostale zemlje potpisnice Ugovora, ukupno 186 zemalja, i u narednom periodu se očekuju dalja obavještenja Svjetske zdravstvene organizacije, Globalne alijanse za vakcine /GAVI/ i Koalicije za inovacije pripravnosti na epidemiju /CEPI/ o potencijalnim proizvođačima vakcina i rokovima za isporuku", ističe se u saopštenju.

Ministarstvo navodi da prati aktivnosti koje sprovode države EU, kao i zemlje regiona, a koje se odnose na nabavku vakcina za sprečavanje virusa korona i podsjeća da BiH nije članica EU, pa se na nju i ne odnose aktivnosti koje se sprovode u državama članicama EU i putem njihovih mehanizama.

"Svjesni činjenice da su neke od zemalja regiona stupile u direktne pogodbe s proizvođačima, osim mehanizama u koje su uključene, nadležne zdravstvene institucije, u trenutku ovoga obraćanja, iskazale su potrebe koje se vrše isključivo putem COVAX mehanizma", ističe se u saopštenju. 

U Ministarstvu civilnih poslova, imajući u vidu značaj vakcine i potrebe poštovanja svih neophodnih procedura, smatraju da u prvi plan treba staviti bezbjednost, dodajući da COVAX to garantuje. 
 
Ministarstvo civilnih poslova navodi da je potpisalo Ugovor između BiH i Globalnog saveza za vakcine o nabavci vakcina za građane BiH i da je to jedini mehanizam nabavke vakcine u kojem u ovom trenutku učestvuje BiH.
 
U saopštenju se dodaje da je Ministarstvo civilnih poslova sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnim ministarstvom zdravstva i Odjeljenjem za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta usaglasilo međusobna prava i obaveze. 

Iz Ministarstva su potvrdili da je naručeno 1.232.000 doza potencijalne vakcine za 20 odsto populacije uz sveobuhvatni prosjek cijena po dozi od 10,55 dolara /oko 16,4 KM/.
 
"Multisektorski pristup će biti u direktnoj vezi sa svim budućim aktivnostima u sklopu COVAX inicijative kojima će se težiti optimalnoj mjeri koja se sa jedne strane odnosi na potrebu što hitnijeg dolaska vakcina u BiH, kao jednog od glavnih alata u borbi protiv Covida 19, a sa druge strane na potrebu pravilnih i potrebnih procedura odobravanja, ulaska, skladištenja i transporta vakcina u BiH", dodaje se u saopštenju

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti