Darko Spasojević: Po čemu ćemo pamtiti 2020. godinu

29.12.2020. 12:20 / Izvor: Akta.ba
Darko Spasojević: Po čemu ćemo pamtiti 2020. godinu

Pandemija coronavirusa, gotovo sve nas je zaustavila u novim planovima, idejama, na putu ka boljem i većem.

Uoči dočeka Nove godine, na izmaku "stare", obično sumiramo rezultate i izvlačimo određene zaključke za narednu godinu. Podsjećamo se lijepih, ali i onih manje lijepih trenutaka koji su obilježili prethodnih 365 dana.

Pandemija coronavirusa, gotovo sve nas je zaustavila u novim planovima, idejama, na putu ka boljem i većem.

U duhu ispraćaja ove "pandemijske" godine, u nastavku pročitajte osvrt godine Darka Spasojevića, direktora banjalučke kompanije M&I Systems.

 

1. Kakva je situacija u Vašoj kompaniji?  Koliko je corona-kriza uticala na poslovanje?

- Krizna situacija u mnogim kompanijama je ta koja je otkrila slabosti i istakla područja i funkcije koje treba osigurati od sličnih prekida. Izvanredna situacija je tako barem dala prijedloge za prioritete čiji procesi i postupci trebaju biti revidirani od strane kompanije kako bi se osigurala njihova održivost, ali i efikasnost.

Možda zvuči pomalo čudno, ali trenutna kriza je i izazov i prilika. Gotovo svakodnevno doživljavamo da se događaji koji su prije bili neophodni silno ubrzavaju. Ovo se posebno odnosi na veliko polje digitalizacije, koje trenutno doživljava ogroman procvat. Ali ovakva kriza takođe pokazuje da u privrednom sektoru u BIH i regiji moramo još puno toga nadoknaditi. Sada se tome pristupa mnogo brže, ali još uvijek nedovoljno.

U vrlo kratkom vremenu, suočavajući se sa pandemijom, postalo je jasno koliko je važno pipremiti se i biti spreman na ovakve i slicne krizne situacije. Mi ipak živimo u BIH i na Balkanu, znači uvijek su prisutne neke krize. Da li je to finansijska kriza 2008/09, dali su poplave, politička nestabilnost, ili pak ako ste u ICT sektoru onda imate izazove koji vam nameću globalne softverslke kompanije. Nas malo šta može da zaobiđe, pa smo vjerovato zato efikasno dočekali ovu pandemiju i prolazimo dobro kroz istu.

2. Po čemu ćete još pamtiti 2020. godinu?

- U dobru i zlu, svi se možemo složiti, ova godina će biti nezaboravna.  Pandemija COVID-19 prisilila je kompanije i  javnu upravu da ubrzaju informatizaciju i prebace sve moguće aktivnosti na mrežu tj. rad od kuće situacija se za cijelo društvo pokazala izazovnijom nego što se očekivalo. Veoma smo oprezni kada je u pitanju trošenje sredstava, i posao je ograničen na ono što je neophodno. Danas su brže odluke ograničene na jačanje naše pozicije radeći zajedno s klijentom kako bismo osigurali maksimalnu udobnost u ovom teškom periodu. Ipak, M&I Systems raste i njegova tržišna pozicija jača. Također se čini da ćemo ove godine postići rezultat blizak pretpostavljenom. Ovo je godina i kada smo dobili nas prvi ugovor i posao u domenu Industrije 4.0.

3. Kakvu prognozu imate za post-coronsko vrijeme?

- Budućnost nije očigledna i ne možemo očekivati ​​sigurnost u predviđanjima. Neki analitičari predviđaju da će nakon upotrebe COVID-19 vakcina u Europi možda doći do ekonomskog oporavka 2021. godine. Međutim, mišljenja smo da će se tek 2022. - 2023. ekonomija početi oporavljati od posljedica trenutne krize. S velikom empatijom pristupamo situaciji naših klijenata koji se bore s pandemijom. Na proljeće smo im pomogli da se prebace na daljinski način rada. Brzo smo omogućili širu dostupnost naših rješenja i usluga, što im je omogućilo bolju podršku uslugama na daljinu. Takva rješenja već su se pojavila u našoj ponudi, ali u eri pandemije pronašla su mnogo širu primjenu nego prije.

Znamo da 2021. godina neće biti laka. Međutim, pretpostavljamo da će IT alati koji podržavaju operativnu stranu poslovanja i rad na daljinu pomoći našim poslovnim partnerima ne samo da prežive krizu, već i da promijene i poboljšaju poslovanje.

Uprkos ekonomskim poteškoćama koje ostaju nakon krize i koje će nas zaokupljati neko vrijeme, prije svega bismo trebali koristiti pozitivna iskustva koja su neizbježno nastala uslijed krize, posebno u industriji, kao osnovu za nove proizvode, proizvodne procese, lance vrijednosti i razvoj. Visok stepen fleksibilnosti i posebno kreativnost trebali bi nam omogućiti da pozitivno gledamo u budućnost.

4. Planovi za 2021. godinu?

- Planovi su u više smjerova, ali krenimo redom. Na prvom mjestu su naši zaposleni, i njihovo daljnje usavršavanje i sticanje novih iskustava i znanja. Do sada je M&I Systems Banja Luka svoje aktivnosti u ovoj regiji usmjerio na BIH tržište. Ovdje se još uvijek želimo dinamično razvijati, također u širem asortimanu proizvoda nego prije. U narednim godinama namjeravamo postati aktivni u zemljama cijele regije. To ide ruku pod ruku sa dinamičnim promjenama koje se događaju unutar naše M&I Systems Grupe. Timovi će učestvovati u međunarodnim projektima u većoj mjeri nego ranije, takođe u cilju sticanja iskustva i doprinosa primjeni najboljih praksi u našem regionu. Godinama smo specijalizovani za nekoliko odabranih područja kao što su ERP, BI, BPM, DMS, mobilna rješenja...  tj cijeli ERP ekosistem rješenja, prozivoda i usluga. U godinama koje dolaze fokus će biti na Industriju 4.0, integracijske platforme i analitiku podataka.

ERP sistem je vrsta nervnog sistema kompanije, koji se izgrađuje tokom čitavog životnog vijeka kompanije, kako bi se podržali procesi finansija, kadrova, proizvodnje, komercijale, usluga itd. ali i pomoć u stvaranju konkurentske prednosti. M&I Systems nastavlja s klijentima modernizovati i razvijati postojeće sisteme ove klase. ERP je poslovni i strateški stub za M&I Systems, kao i izvor koji generiše većinu naših prihoda.

Nadalje, u našem DNA je graditi dobar odnos s kupcima zasnovan na povjerenju. Tokom godina bliski kontakt s klijentima, sposobnost slušanja, razumijevanje njihovih potreba i briga za njihovo zadovoljstvo postali su za naš nešto kao profesionalna opsesija. Naši proizvodi i rješenja se primenjuju u bliskoj saradnji sa kupcem i njihov konačni oblik se oblikuje u zajedničkoj akciji. Primjenom naših rješenja također gradimo snažne, dugoročne odnose s klijentom. Usredotočeni smo na nekoliko industrija kao što su proizvodnja, distribucija roba, komunalne usluge, građevinarstvo i usluge. U tim smo područjima najjači u pogledu rješenja, kompetencija i referenci i to želimo dalje da razvijamo. Naravno, ne želimo ni da propustimo da kažemo da za poslednjih 15 godina nas nije napustio nijedan klijent, kao ni jedan zaposlenik. To govori o nama kao partneru, ali i kao poslodavcu.

Mislim da nam budućnost izgleda vrlo svijetla - imamo pravi ugao koji je pragmatičan i prilagođen kupcima. Fokusirani smo na to da radimo prave stvari za kompanije kojima služimo.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti