Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sastanak s ministrom Delićem: Obrtnici predložili ukidanje podjele po djelatnostima

Ministar Delić rekao da će dio nameta biti umanjen.

22.01.2021. 08:02 / Izvor: Akta.ba

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić održao je radni sastanak sa predsjednikom Obrtničke komore Kantona Sarajevo Naserom Idrizagićem i sekretarom ove komore Kemalom Isanovićem.

Na početku sastanka je konstatovano da je situacija u obrtničkim djelatnostima veoma teška, jer u njima trenutno ima veliki broj zatvorenih obrta, kao posljedica pandemije COVID-19 oboljenja.

S obzirom da među najteže pogođene subjekte usljed pandemije koronavirusa spadaju obrtnici, a od kojih je njih 80% direktno ili indirektno vezano za turizam, kao i da je kasnila podrška Vlade što je uzrokovalo zatvaranje jednog broja obrta i gubitak radnih mjesta, jedno od naših primarnih ciljeva bit će podržati obrtnike i olakšati im poslovanje”, kazao je ministar Delić. 

Dodao je i da će im dio nameta biti umanjen, najavio subvencioniranje otvaranja novih obrta, te podršku njihovim privrednim aktivnostima, kroz odgovarajuće programe Ministarstva, a koji će se usaglašavati s predstavnicima Obrtničke komore KS.

 “Stari zanati su dio naše kulture, predstavljaju i važan segment turizma. Nastavit ćemo ih poticati, kao što je to i bila praksa prethodnih godina, a u skladu s budžetskim mogućnostima i u većim iznosima. Pružit ćemo i podršku promociji starih zanata u osnovnim i srednjim školama. Novo vrijeme i okolnosti zahtijevaju i modernizaciju dobrog dijela obrtničke djelatnosti. Spremni smo podržati projekte koji prave iskorak u kontekstu digitalizacije poslovanja, savremenih načina reklamiranja i razvoja online prodaje", naglasio je ministar Delić.

Na sastanku je najavljeno i da će se nastaviti sufinansiranje troškova plata u svrhu očuvanja radnih mjesta prema utvrđenim kriterijima.

Istaknuto je i kako će se svi problemi koje imaju privrednici na području KS rješavati preko kriznog štaba za ekonomska i privredna pitanja u kojem će biti predstavnici Privredne i Obrtničke komore KS, sindikata, udruženja poslodavaca i Udruženja freelancera, navodi se u saopćenju Službe za protokol i press KS .

Predstavnici komore su, obzirom da Skupština Kantona Sarajevo donosi Zakon o komunalnim taksama, ukazali na različite iznose komunalnih taksi koje plaćaju obrtnici - frizeri, automehaničari, monteri centralnog grijanja, građevinari, knjigovođe, itd..., te dali prijedloge da Ministarstvo privrede pokrene inicijativu ukidanja podjele obrtnika po djelatnostima i da, kako i stoji u Zakonu o komunalnim taksama, svi obrtnici plaćaju jednak iznos ove takse od 50 KM. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti