USAID Diaspora Invest raspisao poziv za tehničku podršku kompanijama

14.07.2021. 09:52 / Izvor: Akta.ba
USAID Diaspora Invest raspisao poziv za tehničku podršku kompanijama

Kroz programe tehničke podrške nudi se niz mogućih oblika saradnje sa kompanijama.

USAID projekat "Diaspora Invest" raspisao je danas Poziv za tehničko-savjetodavnu pomoć koji se fokusira na mala i srednja preduzeća, ne starija od 5 godina, a koja imaju dokazive poslovne veze sa bosanskohercegovačkom dijasporom (kroz suvlasništvo ili poslovno partnerstvo).   

"Osnovni uslov veze sa članovima bh. dijaspore znači da u suvlasništvu firme ili kroz poslovno partnerstvo - ugovor o saradnji i posredovanju postoji osoba koja pripada bh. iseljeničkoj zajednici. Taj uslov ispunjava svaka osoba koja je provela najmanje 3 godine u posljednjih 5 godina u inostranstvu. Motivacija za ovu vrstu kriterija je upravo ohrabrivanje investicija iz dijaspore, što se jasno vidi iz preko 150 primjera kompanija koje je USAID 'Diaspora Invest' podržao u više od 4 godine trajanja projekta", poručuju iz USAID projekta "Diaspora Invest":    

Kroz programe tehničke podrške nudi se niz mogućih oblika saradnje sa kompanijama, a pojašnjavaju i da investitori sami mogu predložiti neke dodatne aktivnosti u skladu sa vlastitim potrebama.   

"Kompanija može zatražiti različite oblike tehničke podrške, gdje nemamo zatvorenu listu mogućih opcija saradnje, ali možemo opisati na čemu smo do sada radili s kompanijama: angažman konsultanata na razvoju poslovanja, podrška pri uvođenju međunarodnih standarda kvalitete, potpora u marketingu i promociji, razvoj web-stranica kompanija, edukacija zaposlenika u prodaji, obuke za uvođenje novih poslovnih praksi, specifičnih softverskih rješenja i slično", dodaju iz USAID projekta "Diaspora Invest".   

Iz projekta su naglasili da je riječ o posljednjem pozivu za tehničku podršku ove vrste u okviru USAID projekta "Diaspora Invest". S tim u vezi, upućuju jedinice lokalne samouprave i sve razvojne agencije da mapiraju potencijalne korisnike i predoče im mogućnosti koje ovaj Poziv nudi. Poziv je otvoren do 6.8.2021. godine, a zainteresovane kompanije mu mogu pristupiti popunjavanjem formulara na linku: https://bit.ly/prijava-ta-upitnik

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti