USAID Diaspora Invest raspisao poziv za tehničku podršku kompanijama

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

USAID Diaspora Invest raspisao poziv za tehničku podršku kompanijama

Kroz programe tehničke podrške nudi se niz mogućih oblika saradnje sa kompanijama.

14.07.2021. 09:52 / Izvor: Akta.ba

USAID projekat "Diaspora Invest" raspisao je danas Poziv za tehničko-savjetodavnu pomoć koji se fokusira na mala i srednja preduzeća, ne starija od 5 godina, a koja imaju dokazive poslovne veze sa bosanskohercegovačkom dijasporom (kroz suvlasništvo ili poslovno partnerstvo).   

"Osnovni uslov veze sa članovima bh. dijaspore znači da u suvlasništvu firme ili kroz poslovno partnerstvo - ugovor o saradnji i posredovanju postoji osoba koja pripada bh. iseljeničkoj zajednici. Taj uslov ispunjava svaka osoba koja je provela najmanje 3 godine u posljednjih 5 godina u inostranstvu. Motivacija za ovu vrstu kriterija je upravo ohrabrivanje investicija iz dijaspore, što se jasno vidi iz preko 150 primjera kompanija koje je USAID 'Diaspora Invest' podržao u više od 4 godine trajanja projekta", poručuju iz USAID projekta "Diaspora Invest":    

Kroz programe tehničke podrške nudi se niz mogućih oblika saradnje sa kompanijama, a pojašnjavaju i da investitori sami mogu predložiti neke dodatne aktivnosti u skladu sa vlastitim potrebama.   

"Kompanija može zatražiti različite oblike tehničke podrške, gdje nemamo zatvorenu listu mogućih opcija saradnje, ali možemo opisati na čemu smo do sada radili s kompanijama: angažman konsultanata na razvoju poslovanja, podrška pri uvođenju međunarodnih standarda kvalitete, potpora u marketingu i promociji, razvoj web-stranica kompanija, edukacija zaposlenika u prodaji, obuke za uvođenje novih poslovnih praksi, specifičnih softverskih rješenja i slično", dodaju iz USAID projekta "Diaspora Invest".   

Iz projekta su naglasili da je riječ o posljednjem pozivu za tehničku podršku ove vrste u okviru USAID projekta "Diaspora Invest". S tim u vezi, upućuju jedinice lokalne samouprave i sve razvojne agencije da mapiraju potencijalne korisnike i predoče im mogućnosti koje ovaj Poziv nudi. Poziv je otvoren do 6.8.2021. godine, a zainteresovane kompanije mu mogu pristupiti popunjavanjem formulara na linku: https://bit.ly/prijava-ta-upitnik

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti