DIASPORA INVEST

Objavljen poziv: Prilika za sve kompanije koje žele da izvoze i da imaju podršku

10.04.2023. 12:32 / Izvor: Akta.ba
poziv

USAID projekt "Diaspora Invest" je raspisao poziv prema domaćim kompanijama koje su zainteresovane za podršku u povezivanju i ostvarivanju pristupa međunarodnim tržištima.

USAID projekt "Diaspora Invest" je raspisao poziv prema domaćim kompanijama koje su zainteresovane za podršku u povezivanju i ostvarivanju pristupa međunarodnim tržištima. 

Prilika je dostupna za sve kompanije (d.o.o., d.d.) koje žele da izvoze robe i usluge, te im je potrebna podrška u različitim aspektima pripreme i realizacije ovih aktivnosti.   

"USAID će, u saradnji sa lokalnim partnerima, izvršiti mapiranje i angažovati eksperte iz bosanskohercegovačke dijaspore, iz oblasti izvoza, prodaje i distribucije koji mogu pomoći firmama iz Bosne i Hercegovine da se pripreme za izvoz na strana tržišta, otvore nova vrata i povežu se sa potencijalnim klijentima. Trenutno smo u prvoj fazi realizacije gdje želimo prikupiti prijave zainteresovanih domaćih kompanija, kako bismo njihovim zahtjevima i potrebama mogli prilagoditi sve segmente aktivnosti u narednom periodu", poručuju iz projekta.   

Kompanije će kroz ovu saradnju moći osigurati identifikaciju potencijalnih tržišta i kupaca. To uključuje istraživanje i analizu tržišnih trendova, lanaca opskrbe i vrijednosti, organiziranje B2B veza, identificiranje ciljnih kupaca i njihovih potreba te identificiranje najboljih kanala za kontakt.  

"Posrednici za izvoz i pristup međunarodnim tržištima mogu pomoći u izgradnji odnosa s potencijalnim izvoznim partnerima. To uključuje podršku umrežavanju s izvoznim agentima, distributerima i drugim partnerima koji mogu pomoći vašoj kompaniji da se poveže s potencijalnim izvoznim kupcima. Također, mogu osigurati preporuke za usklađenost i dokumentaciju, što uključuje pomoć u pripremi standarda izvoza, certifikata i dokumentacije te osigurati da vaša kompanija bude u skladu sa svim relevantnim izvoznim propisima", dodaju organizatori poziva.  

Podrška stručnjaka iz dijaspore, koji imaju lokalno iskustvo rada u zemljama-domaćinima, olakšat će komunikaciju i koordinaciju.  

- Kompanije trebaju predstaviti koje proizvode i usluge imaju, šta od toga žele izvoziti, te koja tržišta i u kojem formatu smatraju pogodnim i interesantnim - kako bismo započeli proces istraživanja. Kroz konkretne aktivnosti želimo pokazati koliko dijaspora može pomoći na ovom putu - zaključuju iz projekta. 

Za podršku kompanije mogu aplicirati putem linka, saopćeno je iz projekta "Diaspora Invest".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti