Institut za standarde i sigurnost uvodi novi međunarodni standard za siguran turizam

30.07.2021. 12:44 / Izvor: Akta.ba
Institut za standarde i sigurnost uvodi novi međunarodni standard za siguran turizam

SO / PAS5643, Turizam i srodne usluge - Zahtjevi i smjernice za smanjenje širenja COVID-19 u turističkoj industriji, ima širok opseg.

Institut za standarde i sigurnost je počeo sa uvođenjem ISO/PAS 5643: 2021 međunarodnog standarda za siguran turizam.

ISO / PAS5643, Turizam i srodne usluge - Zahtjevi i smjernice za smanjenje širenja COVID-19 u turističkoj industriji, ima širok opseg i pomoći će svim pružateljima usluga u ovom sektoru (smještaj, muzeji, transport, iskustva, aktivnosti i vodiči) kako bi osigurala sigurnost usluge i spriječilo širenje virusa.

"Ovaj dokument uspostavlja zahtjeve i preporuke za turističke organizacije da spriječe širenje koronavirusa SARS-CoV-2 kako bi zaštitili zdravlje svojih zaposlenih od COVID-19 i pružili sigurnije turističke usluge i proizvode turistima i stanovnicima. Dizajniran je da pomogne pružateljima usluga u turizmu da provedu najbolje mjere za  sigurnost svih i uvjeri turiste u efikasnost onoga što imaju na snazi", kazali su iz ISS-a.

PAS je također usvojio Evropski komitet za standardizaciju (CEN) kao evropski pečat za sigurnost turizma COVID-19, čime je pokazao svoju predanost smjernicama i osigurao široku rasprostranjenost u cijelom regionu.

ISO / PAS 5643 pomaže ljudima  u industriji da identifikuju i primjene mjere koje smanjuju širenje epidemije, uzimajući u obzir različite protokole širom svijeta.

Preporuke su stoga relevantne za sve, od smještajnih objekata, restorana, plaža i parkova, transportnih kompanija, turističkih vodiča, banja, muzeja i znamenitosti, industrije konferencija i događaja, do putničkih i turističkih operatera i još mnogo toga.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti