Kakva su pravila za BiH građane koji putuju u zemlje EU?

03.09.2021. 08:13 / Izvor: N1
Kakva su pravila za BiH građane koji putuju u zemlje EU?

BiH je u većini država EU u kategoriji sigurnijih zemalja za putovanje.

BiH je u većini država Evropske Unije u kategoriji sigurnijih zemalja za putovanje, ali je također u većini slučajeva i dalje potrebno da BiH građani za ulazak u zemlju EU dostave dokaz o vakcinaciji, negativan test ili dokaz o tome da su nedavno prebolovali COVID-19.

Za ulazak u Austriju je građanima BiH potreban negativan test ili dokaz o vakcinaciji ili oporavku od COVID-19, a ako neko nije u mogućnosti dostaviti to, mora se registrovati putem obrasca za odobrenje prije putovanja i izvršiti test odmah ili barem u roku od 24 sata od ulaska u Austriju. Dokaz o oporavku od COVID-19 ne smije biti stariji od 180 dana, a test na antitijela se također prihvata, ali ne smije biti stariji od 90.

Ko god želi da putuje u Češku iz BiH mora ispuniti digitalni Obrazac za lociranje putnika, te dostaviti negativan antigenski test, ne stariji od 48 sati, u roku od pet dana prije dolaska u zemlju. Osobe koje dostave dokaz da su prebolovali COVID-19 u posljednjih 180 dana ili potupuno vakcinisane barem 14 dana ranije također mogu ući u zemlju.

Za ulazak u Francusku BiH građani moraju dostaviti dokaz o vakcinaciji, a u slučaju da to ne mogu, moraju dostaviti negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 72 sata. Također se prihvata dokaz o prebolovanoj bolesti ne stariji od šest mjeseci.

Građani BiH mogu putovati u Njemačku bez restrikcija, ali moraju dostaviti dokaz o vakcinaciji, negativan test ili dokaz o tome da su prebolovali COVID-19 ako putuju avionom.

Što se tiče Italije, oni koji putuju iz zemalja sa liste D, među kojima je i BiH, moraju dostaviti dokaz o vakcinaciji, ili negativan test na koronavirus ne stariji od 72 sata, te ispuniti digitalni Obrazac za lociranje putnika. U slučaju da ne mogu ovo dostaviti, strani građani će morati nakon ulaska u zemlju provesti pet dana u karanteni, te se testirati nakon toga.

Za ulazak u Sloveniju je potrebno dostaviti jedan od slijedećih dokumentata: dokaz o potpunoj vakcinaciji, negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test ne stariji of 48 sati, digitalni COVID certifikat sa QR kodom (EU DCC) iz EU ili treće zemlje, dokaz o pozitivnom PCR testu koji je stariji of 10 dana ali ne stariji od 6 mjeseci ili dokaz o oporavku ne stariji of 6 mjeseci.

Vlada Švedske je donijela amandman na Odluku o zabrani putovanja u Švedsku iz zemalja izvan EU, koji se odnosi na ulazak u zemlju iz Jermenije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bruneja Darussalama, Kanade, Jordana, Kosova, Crne Gore, Katara, Republike Moldavije i Saudijske Arabije. Da bi BiH državljani bili izuzeti od zabrane ulaska, dužni su da prilože potvrdu o negativanom COVID-19 testu koji ne smije biti stariji od 48 sati. Dokaz o cijepljenju ili oporavku od COVID-19 trenutno nije osnova za izuzeće od zabrane ulaska niti zahtjeva za testiranje.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti