Završna sjetva u Šamcu

16.05.2022. 07:46 / Izvor: Nezavisne novine
Poljorivreda

Na području opštine Šamac završena je sjetva kukuruza, soje i ostalih kultura, rekao je samostalni stručni saradnik za poljoprivredu Velibor Đokić.

Na području opštine Šamac završena je sjetva kukuruza, soje i ostalih kultura, rekao je samostalni stručni saradnik za poljoprivredu Velibor Đokić.

On kaže da je zasijano 4.200 hektara kukuruza u zrnu i 130 hektara kukuruza za silažu.

"Ove godine zasijali smo i industrijsko bilje 80 hektara suncokreta, 900 hektara soje i 100 hektara duvana", kaže Đokić.

Prema njegovim riječima, većina poljoprivrednih proizvođača je zasijala kukuruz, soju i ostale kulture u prvoj dekadi aprila u optimalnom roku, ali zbog pogoršanja vremenskih uslova sredinom aprila mjeseca, sjetva je nastavljena krajem aprila i sada završena.

"Iako su suočeni sa izuzetno nepovoljnim finansijskim uslovima, skupim dizel gorivom, enormno visokom cijenom mineralnog đubriva i ostalim repromaterijalom, većina poljoprivrednih proizvođača nije odustala od sjetve, ali su morali smanjiti količinu mineralnog đubriva prilikom sjetve zbog previsoke cijene", naglašava Đokić.

On je napomenuo da je ove godine zasijano nešto manje površina pod kukuruzom za zrno u odnosu na ostale godine, ali je zasijano nešto više soje od proteklih godina.

"Takođe, ove godine je zasađeno manje površina pod duvanom za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu", kaže Đokić.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti