Dodatnih 100.000 KM

Uvedeni novi podsticaji za poljoprivredne proizvođače

03.04.2023. 09:13 / Izvor: SRNA
Poljoprivreda

Pravilnik za podsticaje u poljoprivredi u opštini Šamac za ovu godinu proširen je u odnosu na prošlogodišnji jer su uvedeni novi podsticaji.

Pravilnik za podsticaje u poljoprivredi u opštini Šamac za ovu godinu proširen je u odnosu na prošlogodišnji jer su uvedeni novi podsticaji - za proizvodnju košaračke vrbe, za uzgoj i tov ribe, te za poboljšanje kvaliteta plodnosti zemljišta, odnosno kalcifikaciju, izjavio je Srni načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i inspekcijske poslove Predrag Nedić. 

Nedić je rekao da je za ove namjene u budžetu opštine predviđeno 100.000 KM, a ukoliko bude potrebno, relokacijom i rebalansom obezbijediće se više sredstava.

On je precizirao da poljoprivredni proizvođači koji imaju registrovanu djelatnost za uzgoj i tov ribe mogu da ostvare i do 35 feninga po kilogramu utovljene ribe, odnosno maksimalno do 1.000 KM u zavisnosti količine ribe koju utove.

Nedić je dodao da poljoprivredni prozvođači koji planiraju da proizvode košaračku vrbu mogu da ostvare podsticaj maksimalno 800 KM u zavisnosti od zasijane površine.

Proizvođači koji planiraju da podignu kvalitet zemljišta kako bi ostvarili bolje prinose, kako je rekao, mogu ostvariti podsticaj 40 odsto od uloženih sredstava u krečne materijale koji se dodaju zemljištu ili 50 odsto od vrijednosti troškova prevoza krečnog materijala na konkretno zemljište.

"Masimalan iznos po ovom osnovu može se ostvariti po jednom poljoprivrednom domaćinstvu i do 1.000 KM. Da bi se ostvario ovaj podsticaj svako poljoprivredno domaćinstvo treba da ima preporuku od nadležne institucije da tom zemljištu treba dodati kalcijum i preporuku o količini koja je potrebna", kaže Nedić.

Nedić je dodao da će Pravilnik biti objavljen u Službenom glasniku, te da se zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu prijaviti za podsticaje do 31. oktobra.

On je naveo da je podsticaj u privredi u prošloj godini ostvarilo 226 poljoprivrednih proizvođača i da isplata redovno teče.

Nedić je naveo da su stalni podsticaji koje opština daje u biljnoj proizvodnji, proizvodnji povrća, voća, ljekovitog bilja, gljiva. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti