Menadžment grupacije Austrotherm stigao u Bihać: Obezbijeđeno dalje snabdijevanje tržišta

25.05.2022. 15:19 / Izvor: Akta.ba
Austrotherm

Internacionalni menadžment grupacije Austrotherm je u najbržem mogućem roku stigao u Bihać, nakon što je jučer izgorjela proizvodna hala ove kompanije.

Internacionalni menadžment grupacije Austrotherm je u najbržem mogućem roku stigao u Bihać, nakon što je jučer izgorjela proizvodna hala ove kompanije.

"Prije svega iskazujemo veliku zahvalnost spasilačkim službama na njihovom djelovanju", kaže Klaus Haberfellner, generalni direktor grupacije Austrotherm. "Ovo je jedna tragedija pri kojoj, srećom, nije bilo ljudskih žrtava, a ni povrijeđenih. Moramo pozitivno da gledamo u budućnost. Sada su važni naši klijenti kao naravno i naši zaposleni", poručio je.  

Iz fabrike u Bihaću se snabdijevalo ne samo tržište BiH, nego i tržišta Hrvatske i Slovenije. U novonastaloj situaciji će se snabdijevanje tih tržišta obezbijediti preko sestrinskih Austrotherm-kompanija stacioniranih u Mađarskoj, Austriji i u Srbiji.

"Iskoristit ćemo snagu i pun potencijal grupacije Austrotherm, jer smo zajedno jaki", kaže Haberfelllner.

Podsjetimo, jučer je u radnim jutarnjim satima , iz još neutvrđenih razloga je izbio požar u proizvodnoj hali za proizvodnju termoizolacije od EPS-a (stiropor). Požar je zahvatio cijelu halu i ona je u potpunosti izgorjela. Došlo je i do stvaranja jakog i gustog dima. Vatrogasne jedinice i lokalne vlasti su od strane zaposlenih u proizvodnji informisani o požaru u 7.01 časova, nakon što je njihov samostalni pokušaj gašenja vatre bio bezuspješan. U trenutku izbijanja požara, u proizvodnom pogonu je bilo deset osoba, a svi zaposleni su uspjeli da se spasu i dođu do sigurne zone. U incidentu niko nije povrijeđen. U 13.30 časova je vatra stavljena pod kontrolu.      

"Uništeni su proizvodna hala sa mašinama i magacin. Spriječeno je širenje požara na upravnu zgradu ili na susjedne objekte na istoj zemljišnoj parceli. Za sada nema informacija o uzroku požara, kao ni o razmjerama pričinjene štete. Vlasti su započele istragu", saopćeno je iz ove kompanije.

Austrotherm, austrijski proizvođač termoizolacionih materijala, zapošljava u BiH 85 ljudi, na tri lokacije u državi. Kompanija je u BiH poslovno aktivna od 2007. godine i proizvodi termoizolaciju od EPS-a (stiropor) koja doprinosi štednji energije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti