Dopuna Krivičnog zakona BiH: Za prevare na tenderima do 10 godina zatvora

17.11.2022. 09:59 / Izvor: Akta.ba
JAVNE NABAVKE

Agencija za javne nabavke BiH predlaže da se dopuni Krivični zakon BiH kojim bi se prevare u postupcima javnih nabavki kažnjavale i do deset godina zatvora.

Agencija za javne nabavke BiH predlaže da se dopuni Krivični zakon BiH kojim bi se prevare u postupcima javnih nabavki kažnjavale i do deset godina zatvora.

Tako za odgovorno lice u preduzeću ili preduzetnika koji dostavi ponudu zasnovanu na lažnim podacima, ili ponudu utemeljenu na zabranjenom dogovoru te ako učini bilo koju nezakonitost sa ciljem da utiče na donošenje konačne odluke, traži se novčana kazna i šest mjeseci do pet godina zatvora.

Ako je krivičnim djelom pribavljena imovinska korist ili prouzročena značajna materijalna šteta u nabavci većoj od milion maraka, predlaže se kazna od jedne do dest godina robije i novčano od 1.000 do 5.000 KM.

Za pravno lice, ovim prijedlogom može se izreći kazna od 5.000 pa do čak 50.000 KM.

"Učinilac koji dobrovoljno otkrije da se ponuda zasniva na lažnim podacima ili na nedozvoljenom dogovoru sa ostalim ponuđačima, ili da je preduzeo druge protivpravne radnje u namjeri da utiče na donošenje odluka naručioca prije nego što on donese odluku o izboru ponude, može se blaže kazniti ili osloboditi od kazne", stoji u prijedlogu.

Odgovornosti nije oslobođen ni ugovorni organ, koji sprovodi nabavku.

Onima za koje se utvrdi da su pogodovali ili sklopili ugovor sa ponuđačem čija je ponuda u suprotnosti s uslovima iz tenderske dokumentacije, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina i novčanom kaznom od 1.000 KM do 5.000 KM.

I njima, kao i privrednicima prijeti deset godina robije za veću štetu ili materijalnu korist u nabavkama od preko milion maraka.

"Kaznom od šest mjeseci do pet godina i novčano, kazniće se službena ili odgovorna osoba koja iskoristi položaj ili prekorači ovlaštenja ili ne obavi dužnosti, a izvrši pogodovanje u davanju, preuzimanju ili ugovaranju poslova za svoju djelatnost ili djelatnost osoba s kojima je interesno povezana", navodi se u prijedlogu dopuna Krivičnog zakona BiH.

Iz Agenciji, obrazlažući svoje zahtjeve navode da je u praksi evidentna pojava manjeg broja ponuđača, davanja lažnih podataka, podjele tržišta i fiktivnih ponuda.

Navode da ponuđači sklapaju dogovore fingirajući nadmetanje, dogovaraju se oko snižavanja cijena čime druge istiskuju iz postupka, usput narušavajući konkurenciju.

Kažu da su aktivnosti po ovom pitanju pokrenuli početkom oktobra ove godine te da će ministarstvu pravde BiH uskoro uputiti pisanu inicijativu.

"Agencija će prijedlog krivične odredbe dostaviti na stručno mišljenje i svim organima i institucijama, koji mogu doprinijeti kvalitetnijem i adekvatnijem finalnom tekstu inicijative", kažu oni.

Podsjećaju kako se ova ideja našla u prijedlogu Zakona o javnim nabavkama, ali da su nadležna ministarstva sugerisala da se pomenuta odredba izostavi iz tog zakona, a da se inicira izmjena Krivičnog zakona, što će sada i učinili.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti