Nagrade za podobne, a kroz tendere se krade

21.11.2022. 11:14 / Izvor: Akta.ba
TENDERI

Mnogima više nije ni jasno zašto se koristi termin javne nabavke, kada su to samo, nabavke, pogodbe nagodbe kojima se pune privatni džepovi.

Da je korupcija u javnim nabavkama veliki problem za BiH, upozorenje je koje dobijamo godinama. Mnogima više nije ni jasno zašto se koristi termin javne nabavke, kada su to samo, nabavke, pogodbe nagodbe kojima se pune privatni džepovi.

Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine izradio je Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2021. godinu iako još ni preporuke iz prethodnog izvještaja nisu realizovane. Većina preporuka, ponavlja se više godina.

"U određenom broju slučajeva primijećena je pojava neblagovremenog pokretanja postupaka zbog lošeg planiranja, što dovodi do nepravovremenog zaključenja ugovora i posljedično nastavka nabava po starim isteklim ugovorima", navedeno je u izvještaju.

Manjkavosti u tenderskoj dokumentaciji

Pri provedbi revizije uočena je pojava lošeg definiranja uvjeta i zahtjeva u tenderskoj dokumentaciji, počev od općih uvjeta, kvalifikacijskih uvjeta pa do načina i uvjeta po kojima se zaključuju ugovori odnosno okvirni sporazumi.

"Često je u tenderskoj dokumentaciji primjetna kontradiktornost i nepotpuna usklađenost 3 Korigovani proračun uključuje i dodatna namjenska sredstva iz prethodnih godina. 22 postavljenih zahtjeva sa zakonskim i podzakonskim odredbama. Navedeno uzrokuje značajne smetnje u pripremi i evaluaciji ponuda i dodjeli ugovora sa jedne strane i značajno korištenje pravnih lijekova sa druge strane. Korištenje pravnih lijekova u značajnom broju slučajeva rezultira poništenjem postupka nabave što utječe na efikasnost kompletnog sustava javnih nabava", piše u izvještaju.

Institucijama BiH je preporučeno da su, pri izradi tehničkih specifikacija, kao ugovorna tijela, obvezni osigurati jednak i nediskriminirajući pristup postupku svim potencijalnim ponuđačima, te osigurati jednak tretman i konkurenciju i cilju dobivanja prave vrijednosti za javni novac.

Prevara u javnom sektoru

U praksi se ponovno pokazalo da su procesi javnih nabava i zapošljavanja najrizičniji procesi kada je u pitanju korupcija i prevara u javnom sektoru.

"Kroz zapošljavanje u javnom sektoru se nagrađuju podobni kadorvi, političke partije su te koje dominantno delegiraju svoje kadrove koji će biti zaposleni. Mi u naše institucije ne biramo one najbolje već samo one koji zadovolje određene uslove za prolazak", rekao je Damjan Ožegović iz Transparency International BiH u izjavi za O Kanal.

Proces javnih nabava zbog značajnih financijskih sredstava koja se troše u nabavama, kao i zbog činjenice da se tu spaja privatni i javni interes, je proces koji po svojoj prirodi ima izuzetno visok rizik od koruptivnih radnji.

"Zakonski okvir je taj koji sprečava efikasnu borbu prtoiv korupcije u javnim nabavkama", kaže Ožegović.

Dodaje da  nedavnim izmjenenama Zakona o javnim nabavkama suštinski nije unaprijeđeno ništa, pogotovo u oblasti borbe protiv korupcije. Izmjene su, kaže, kozmetičke prirode.

S druge strane izvještajem je i ovaj put preporučeno institucijama BiH uspostavljanje sveobuhvatnog i detaljnog sustava praćenja realizacije ugovora, kao neupitne obveze proistekle iz Zakona o javnim nabavama.

Svaka institucija treba osigurati da korumpirano ponašanje ili prekršaji podliježu odgovarajućoj sankciji ili reakciji nadležne institucije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti